AKTUELNO

U saradnji sa Ministarstvom Pprosvete, Grad Beograd će za narednu godinu obezbediti četiri besplatna udžbenika za sve učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, kao i besplatne tablete, za učenike od trećeg do šestog razreda.

Zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić ističe da će se za svu decu na teritoriji Beograda od trećeg do šestog razreda obezbediti 67.592 tableta. Kako dodaje, tableti će imati i besplatan internet, što znači da će tablet moći da se koristi u svakom trenutku, uz digitalnu verziju udžbenika, gde će i na taj način moći da se obrazuju.

- To je prava revolucija, neće morati da nose knjige, svi udžbenici će nalaziti ovde - objašnjava Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, svi tableti će biti isporučeni početkom avgusta, a od 15. avgusta će roditelji dobijati tablete na revers. Tableti su osigurani, i ako dete razbije tablet, neko ga ukrade ili se desi nešto nepredviđeno, to znači da roditelji neće morati da plaćaju štetu. Kako kaže, tableti imaju garanciju, i ako se nešto desi, dobiće novi.

- Tableti će biti zaključani, što je dobra vest za roditelje. Oni neće moći da rade od 22 uveče, do 6 ujutru, a posle tri godine, biće otklkjučani, kada će tableti ostaju u vlasništvu roditelja - objašnjava Vesić.

Kako dodaje, na tabletima neće moći da se igraju igrice, jer je to nastavno sredstvo.

- Važno je da svako dete u Beogradu bude jednako, i zato svi dobijaju iste tablete. Za decu koja su u prvom i drugom razredu, kupujemo knjige za četiri predmeta: matematika, srpski, svet oko nas i izabrani strani jezik. Dakle, svakom roditelju ćemo kupiti udžbenike u vrednosti od oko 5 hiljada dinara - podvlači Vesić.

Kako dodaje, sve škole na teritoriji Beograda, koje do sada nisu dobile WIFI, će od septembra dobiti internet.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada su u pitanju nastavnici i profesori, Vesić najavljuje kupovinu 6.752 laptopa, kako bi svi bili spremni za nadolazeću školsku godinu.

Kako ističe, na taj način, grad želi da se zahvali nastavnicima i profesorima, jer oni ulažu u decu.

PROBLEMI SA VODOM

Govoreći za Pink, Vesić se dotakao i rešavanja problema sa vodom na teritoriji grada Beograda, on objašnjava da je nestanak vode karakterističan za rubne delove grada, gde se zalivaju usevi, i pune bazeni.

- Što se tiče problema u Vrčinu, Grodckoj i Mladenovcu, jeste taj nisu na beogradskom vodovodu, oni imaju svoje vodovode, ali mi se trudimo da rešimo ove probleme. A problem će suštinski biti rešen kada se priključi na regionalni vodovod Makiš - Mladenovac - objašnjava zamenik gradonačelnika Grada Beograda.

Autor:

#Goran Vesić