AKTUELNO

Beogradski zoološki vrt danas obeležava 85. rođendan, zbog čega je ulaz za decu do 15 godina besplatan, rekli su organizatori, a Grad Beograd će sledeće godine izdvojiti sredstva kako bi se uredile senara i ambulanta.

U planu je i edukativno-kreativni centar za decu, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je podsetio da je Beogradski zoološki vrt otvoren pre tačno 85 godina,1936. godine, na Petrovdan, a otvorio ga je tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić, čovek koji je, kako kaže Vesić, bio najuspešniji gradonačelnik Beograda u periodu između dva svetska rata.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

"Naša obaveža je da ovaj vrt unapređujemo, dogovorilli smo sa direktorom da nabavimo dve životinje koje nedostaju, jedna je žirafa, aktivno se radi da se ona nabavi, druga je Crvena panda", rekao je Vesić na skupu u Beogradskom zoološkom vrtu, organizovanom povodom proslave rođendana

On je najavio da će Grad Beograd nastaviti da ulaže u Beogradski zoološki vrt i da su u planu novi projekti za sledeću godinu

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Plan je da se uredi senara, stara ambulanta i da se tu napravi edukativno-kreativni centar za decu, tu će biti ambulanta za životinje i tu će moći i da se leče i životinje van zoološkog vrta", rekao je Vesić.

Direktor Beogradskog zoološkog vrta Srboljub Aleksić kaže da je tokom proteklih godina puno planiranih projekata realizovano, kao što je uređen prostor za pingvine, medvede, otvaranje Dečijeg zoo vrta, a nabavljene su nove životinjske vrste, kao što su binturonzi, kapibare i alpake.

"Radimo dosta i na edukaciji, na tome da pomognemo u projektima očuvanja i vraćanja u prirodu određenih vrsta", rekao je Aleksić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je naveo da je 2020. godina bila zahtevna kada je reč o zoološkom vrtu, ali da ga je 2019. godine posetilo oko 450.000 ljudi

"Mislim da u Beogradu, osim sportskih arena i stadiona nije zabeležen toliki broj poseta, značajan deo njih su činili strani turisti", ističe Aleksić.

Među najmlađim stanovnicima su tri binturonga. Oni su danas na rođendan vrta predstavljena javnosti, imaju dva meseca, a prema rečima biologa Beogradskog zoološkog vrta Kristijana Ovarija, spadaju u ugroženu vrstu jer žive na krošnjama šuma u Indoneziji, koje sve više nestaju.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

"Posetioci mogu da dođu i da ih vide, oni su sada deo stalne postavke, a nakon nekoliko meseci ćemo ih proslediti u drugi zoološki vrt i ja sam siguran da će se starati o njima pođednako dobro kako mi to činimo", kaže Ovari.

Prve životinje koje su došle u Beogradski zoološki vrt bile su lavovi, majmuni, leopardi, vukovi, medvedi, antilope i različite vrste ptica, a prema rečima zaposlenih u njemu trenutno boravi oko 300 različitih životinjskih vrsta.

#Beogradski Zoološki Vrt

#godišnjica