AKTUELNO

Beogradski zoološki vrt obeležio je u ponedeljak 85. rođendan.

Beogradski zoološki vrt svečano je otvoren na Petrovdan, 12. jula 1936. godine, a osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, Vlada Ilić. Od tada, hrabro stoji u srcu grada, tik uz Beogradsku tvrđavu.

Njegovi prvi stanovnici bili su lavovi, majmuni, leopardi, vukovi, medvedi, antilope, različite vrste ptica i druge životinje. Sa poteškoćama opstao je i nakon Drugog svetskog rata, sve do današnjih dana i broji oko 300 vrsta životinja.

Srboljub Aleksić, direktor Beo zoo vrta, kaže da se prvog rođendana seća samo aligator Muja, koji je u Beogradski zoološki vrt došao 1937. godine, a već tada bio je odrasla jedinka. S obzirom na to da je u bombardovanju Beograda 1944. godine izgubljena gotovo sva dokumentacija o životinjama, nije jasno koliko tačno Muja ima godina, ali je sigurno da ima najmanje 85.

Inače, Muju ovo čini Metuzalemom među ovim reptilima, pošto je njihov životni vek do 50 godina.

Foto: Wikipedia.org/PetarM/Marcus Cyron

Muja od prošle godine nosi titulu najstarijeg američkog aligatora koji živi u zoološkim vrtovima u svetu. Preživeo je tri bombardovanja Beograda, a od 2012. hoda na tri noge - dobio je gangrenu, pa je prednja desna noga morala da mu bude amputirana.

- Muja je u odličnom zdravstvenom stanju i, da, gotovo je jedini svedok početka rada našeg Zoološkog vrta – kaže Aleksić za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o trenutnim izazovima sa kojima se susreću životinje u Zoo vrtu, Aleksić kaže da se posebna pažnja posvećuje sprečavanju malarije i virusa Zapadnog Nila koji po Evropi kose čitave populacije životinja.

- Često radimo preventivna prskanja protiv komaraca i zasad su životinje zaštićene – kaže Aleksić.

Ističe da Beo zoo vrt nema konkurenciju u regionu, barem kada je reč o raznolikosti životinjskih vrsta.

Izuzev edukacije i upoznavanja građana sa najrazličitijim životinjskim vrstama, zoološki vrt je postao i utočište za mnoge ugrožene vrste.

Kada je reč o novim vrstama koje bi se mogle naći u prestoničkom zoološkom vrtu, Aleksić kaže da je za rođendan najavio da će dati sve od sebe da novi stanovnici budu crvene pande.

Foto: Pixabay.com

- To je zanimljiva vrsta za koju imamo uslove. Reč je o ugroženoj vrsti koja živi u Kini. Ako bismo je nabavili, svrstali bismo se u red retkih zoo vrtova koji je imaju – kaže Aleksić za “Novo jutro”.

#Srboljub Aleksić