AKTUELNO

Zbog iznenadnog urušavanja zgrade pored gradilišta na Vračaru, saslušani su investitor i izvođač radova. Slede krivične prijave, saopštilo je Tužilaštvo.

Povodom urušavanja dela zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Građevinska inspekcija i policija izvršili su uviđaj i saslušali odgovorna lica - izvođača radova na gradilištu, kao i investitore objekta, koji su fizička lica.

Protiv odgovornih lica biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, navodi tužilaštvo i napominje da ne postoje razlozi zbog kojih bi tražilo od suda da im se odredi pritvor.

Pogledajte kako se zgrada srušila!

Foto: Čitalac portala pink.rs

Video: Instagram.com/mojbeograd_rezerva

U tužilaštvu za Tanjug kažu da iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo teško delo protiv opšte bezbednosti. Takođe, nakon uviđaja i izjava i pregleda dokumentacije, proizlazi da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja.

Pogledajte trenutak urušavanja!

Nadležna inspekcija je po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje, saopštilo je tužilaštvo. Tužilaštvo pojašnjava da su svi odgovorni za ovaj događaj, odnosno krivično delo, državljani Srbije i imaju uredno prebivalište, kao i da su svi dokazi obezbeđeni.

Pored toga ukazuje da upravo izvođač radova mora sanirati temeljnu jamu po hitnom postupku i to što pre zbog najave kiše i pljuskova u narednom periodu. Pored toga što gradilište mora brzo da se obezbedi i sanira da ne bude još težih posledica, potrebno je odmah pregovarati oko naknade štete sa oštećenima, naglasilo je tužilaštvo.

Zgrada sa sedam stanova i desetak stanara u Vidovdanskoj ulici u Beogradu urušila se u petak oko 11 sati. Svi stanari su evakuisani i na bezbednom mestu su.

#Vračar

#zgrada