AKTUELNO

Na zgradi u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, koja se delom juče urušila zbog radova na parceli pored, danas se vide nove pukotine zbog čega radnici strahuju da može doći do novog obrušavanja, pa čak i rušenja celog objekta!

Radnici tokom celog današnjeg dana zatrpavaju rupu u kojoj je kopan temelj za novu zgradu, kako bi se sprečilo kompletno obrušavanje. To je, kako nezvanično kažu na licu mesta, prvi bezbednosni korak, pre nego što se razmotri iznošenje preostalih stvari.

Foto: TV Pink Printscreen

Radnici sa gradilišta su ukazali na nove pukotine, zbog čega strahuju da postoji šansa da se sruši i ostatak objekta. Upravo iz tog razloga se tokom celog dana zatrpava rupa, a kako se nezvanično saznaje na licu mesta, nakon toga, ukoliko se proceni da je bezbedno, oštećeni stanari će moći da uzmu deo svojih stvari koje su im ostale u stnaovima.

Taj proces će trajati čitav dan, potrebne su velike količine zemlje i kamenja - kažu nezvanično radnici i dodaju da se nadaju da najavljena kiša neće stvoriti dodatne komplikacije.

Foto: Čitalac portala pink.rs

Kako su rekli radnici i dalje anonimnog investitora, pretpostavka je da će se u narednom periodu srušiti oštećena grada, jer misle da joj nema spasa. Nakon toga, trebalo bi da se na ovom mestu gradi nova zgrada.

Materijal za zatrpavanje temelja dovozi i radnik koji se u poslednjem momentu izvukao iz mašine na koju se obrušio deo zgrade.

Radnici s gradilišta pored primetili da zid puca

Prema rečima očevidaca, pucanje zida uočili su prvo radnici gradilišta pored, te su upozorili one koji su kopali temelje. Radnik koji je upravljao mašinom koja je ostala zatrpana, prvo je izleteo na ulicu, a potom je pošao nazad kako bi spasao mašinu.

Na insistiranje njegovih kolega, odustao je od tog pokušaja, jer to iziskuje više vremena, a zgrada se upravo tu urušila posle samo nekoliko minuta.

Takođe su objasnili da majstor koji se nalazio u bageru na drugoj strani, nakon nesreće nije nastavio da kopa, već je samo pomerio tu mašinu na bezbedno mesto.

Investitor se još nije oglasio povodom ovog slučaja, a stanari su danas u hotelu Slavija, gde su privremeno smešteni, imali sastanak sa predstavnicima Grada Beograda i Opštine Vračar.

Foto: Instagram.com/moj_beo_grad

Iznajmljeni stanovi za stanare

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić napisao je na svom Fejsbuk nalogu da će iz hotela, stanari koji su ostali bez domova, otići u iznajmljene stanove, koje neće plaćati, dok njihova zgrada ne bude sanirana ili dok ne bude izgrađena nova zgrada.

On je dodao i da će u ponedeljak zaštitnik građana Miljko Valjarević zakazati sastanak u Skupštini grada Beograda, na kojem će razgovarati o trajnom rešenju problema u kojem su se, ne svojom krivicom, našli.

Zgradu obezbeđuje i policija

Zgradu i dalje obezbeđuju pripadnici MUP-a i Komunalne milicije, kako neko ne bi prišao, čime bi ugrozio svoj život.

Podsetimo, juče se nešto pre podneva jedan deo zgrade obrušio jer su potkopani temelji sa parcele pored na kojoj je trenutno gradilište. U rupu tik do stambene zgrde propao je jedan ceo stan u prizemlju kao i deo stana iznad. Stanari zgrade su na sreću evakuisani na vreme pa u nije bilo povređenih.