AKTUELNO

Svi ugostiteljski objekti u Beogradu od danas mogu da emituju muziku u baštama radnim danom do 22 sata, a petkom i subotom do 23 časa, a gradski sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac napominje da je to trajna mera koja će važiti u glavnom gradu, te da nije povezana sa epidemijom korona virusa.

Divac je rekao da je buka veliki problem u Beogradu, naglašavajući da će novom odlukom ugostitelji koji žele muziku u objektu morati da imaju zvučnu izolaciju, tako da ne ometaju ljude u neposrednoj blizini objekata.

Odluka o emitovanju muzike ne odnosi se na Skadarliju, gde je dozvoljena samo akustična muzika, kao i na Adu Ciganliju i priobalje.

"Za Skadarliju važi pravilo da može biti samo akustična muzika, dakle tamo ne mogu da postoje nikakvi zvučnici, mikrofoni, a što se tiče priobalja i Ade Ciganlije oni ostaju da rade kao i do sada", rekao je Divac.

On je podsetio da je u toku izrada akuštičnih zoniranja grada, gde će se u zonama u kojima je bilo najviše prijava građana zbog velike buke, tačno znati do kog nivoa će se emitovati muzika.

"Kada bude stupio na snagu Zakon o buci, komunalna milicija će sa meračima proveravati da li se te mere poštuju", poručio je Divac i pozvao ljude na strpljenje u narednih mesec-dva dok zakon ne počne da se primenjuje.

Divac je rekao da će Zakon o buci doneti i drugačije kazne ugostiteljima za nepoštovanje propisa, a komunalna milicija će imati i mogućnost oduzimanja uređaja sa kojih se emituje muzika, ali i zatvaranja lokala.

Kako je rekao, večeras se kreće u striktne kontrole ugostiteljskih objekata, kada će 12 patrola komunalne milicije biti u Cetinjskoj, Zetskoj ulici, u Skadarliji i drugim područjima iz kojih su dolazile prijave građana.

"Ograničeno je samo emitovanje muzike na otvorenom prostoru, muzika može da bude unutar objekta ako su ispunjeni svi uslovi zvučne izolacije. Ugostitelji moraju da budu solidarni sa svojim komšijama", rekao je Divac.

#Ivan Divac