AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je obeležavanju Dana Muzeja grada Beograda, održanom u Konaku kneginje Ljubice. Vesić je tom prilikom uručio nagradu Slavimiru Stojanoviću za doprinos u kulturi.

Događaju je prisustvovao i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, a zvanice je dočekala Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Vesić je svim zaposlenima i onima koji sarađuju sa našom najznačajnijom gradskom muzejskom institucijom čestitao 118 godina postojanja muzeja. On je podsetio da je muzej osnovan 1903. godine kada je Beogradska opština otkupila od jednog minhenskog arhivara zbirku starog oružja i skica Beograda.

Foto: Beograd.rs

– Danas u muzeju imamo više od 130 hiljada raznih antikviteta i predmeta i 28 legata, te se ovde nalazi sva naša istorija. Zgradu muzeja su dva puta pokušali da sagrade, 1954. i 1976. Izbor je pao na zgradu koja je napravljena četiri godine pre osnivanja muzeja, bivšu Vojnu akademiju, na uglu Nemanjine i Resavske, tako da je konačno raspisan tender za rekonstrukciju tog objekta – naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je precizirao da je konkurs privremeno obustavljen jer jedini ponuđač koji se javio na konkurs, čiji su uslovi strogi zato što je reč o spomeniku kulture, treba da dokaže da ima sve uslove. Ako se to ne desi, biće raspisan novi konkurs, a Grad će animirati kompanije i iz sveta.

– Grad Beograd je izdvojio 25 miliona evra u tri godine za rekonstrukciju zgrade. Te pare su obezbeđene, a ako ćemo čekati dva ili tri meseca duže, to neće značiti mnogo. Muzej grada će se u svakom slučaju narednih godina konačno useliti u svoju zgradu, koju nikada nije imao – kazao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Na isti način kako je muzej osnovan, nastaviće se na aktivnom vraćanju umetničkih dela u Srbiju, dodao je Vesić, i poručio da je plan da Grad izdvoji znatna sredstva za tu namenu. Plan je i da muzej napravi onlajn platformu za promociju naših umetnika, pre svega beogradskih, ali i iz čitave zemlje. To bi značilo pomoć u prodaji umetničkih dela naših autora, što je naročito važno u ovoj situaciji. Ovaj projekat se priprema za narednu godinu, a platforma bi za naše umetnike bila besplatna.

– Nova zgrada muzeja neće biti samo naš najbolje opremljen muzej već i u skladu sa svim standardima i najmodernijom muzejskom tehnologijom kakva postoji u svetu. To će biti naš najveći muzej – najavio je zamenik gradonačelnika.

Foto: Beograd.rs

Jelena Medaković je zahvalila svima jer, kako je navela, muzej ne bi bio to što jeste i toliko uspešan da nije bilo podrške, posebno Grada Beograda i zamenika gradonačelnika, kao i sekretara za kulturu.

Ona je dodala da se mnogo radi na promociji savremene scene, s namerom da se dela umetnika plasiraju na našem, ali i na evropskom i svetskom tržištu, jer ona to zaslužuje.

– Muzej je mesto gde prikupljamo, čuvamo i izlažemo dela iz naše istorije, ali mora da bude i vrlo aktivan u promovisanju onoga što se dešava danas kao vrlo dinamična ustanova. Verujem da će postati stecište najznačajnijih autora savremene scene i da će odatle krenuti u svet – rekla je ona.

Slavimir Stojanović je ukazao da je nagrada velika čast i da je to kruna njegovog 36 godina dugog stvaralaštva.

– Kultura je iznad svih aktivnosti ljudskog soja, u šta najviše treba ulagati sebe. Kao takva, ona se odražava na kvalitet i boljitak društva. Kultura je ono zbog čega treba živeti – poručio je on.

Zahvalnice su dobili brojni pojedinci i institucije, medijske kuće koje su sarađivale sa Muzejom grada Beograda.