AKTUELNO

Budžet grada Beograda za 2022. godinu veći je za sedam odsto od ovogodišnjeg budžeta, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je na sednici Skupštine grada rekao da ukupan budžet Grada Beograda za sledeću godinu, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi ukupno 160,3 milijarde dinara ili oko 1,365 milijardi evra.

Kako je istakao, glasanjem za ovaj budžet glasa se za razvoj Beograda.

Vesić je naveo da će dug Beograda na dan 31. decembra ove godine iznositi 281 milion evra i dodao da je 2013. godine budžet Beograda bio manji od 600 miliona evra, a dug Grada iznosio 1,2 milijarde evra.

“To govori koliko smo uradili, napredovali i koliko se Beograd razvija”, istakao je Vesić.

Naveo je da je budžet za 2022. godinu za sedam odsto veći nego ove godine i dodao da su razlog za to povećana privredna aktivnost, više zaposlenih i veće zarade.

“Danas su veće zarade nego pre osam godina i zato je naš budžet puniji. Danas imamo vise investicija”, rekao je Vesić i dodao da će i ove godine u Beogradu biti izdato građevinskih dozvola za preko million kvadrata.

Podsetio je da su građani i ove godine imali priliku da učestvuju u kreiranju budžeta precizirao da je tokom javne rasprave koja je trajala dve nedelje stiglo 9.046 predloga građana od koji je prihvaćeno 1.918.

Među predlozima građana koji su prihvaćeni su, između ostalog, zatvaranje deponije u Mladenovcu, izgradnja parkova, igrališta…

“Od ovog budžeta u 2022. godini uradićemo nasipanje Makiškog polja, što je preduslov za početak izgradnje metroa, počećemo poslednju fazu rekonstrukcije Bulevara Patrijarha Pavla, od Košutnjaka do Mosta na Adi, za šta smo već dobili izvođača. Konačno ćemo imati pravi silazak sa tog mosta prema Rakovici i Vidikovcu, što nije bio slučcaj od kada je most izgrađen”, rekao je Vesić i nastavio:

“Uradićemo opremanje kompletne lokacije za fabriku vakcina u Zemunu, nastavićemo radove na regionalnom vodovodu Makiš-Mladenovac, trenutno priključujemo građane Ritopeka, u martu ćemo priključiti Grocku i Vrčin, a zatim ćemo raspisati u narednih nekoliko dana tender za južni deo Grocke - Kamendol, Umčare, Dražanj, Pudarce kako bismo do 2024. stigli sa regionalnim vodovodom do Mladenovca…”.

Autor:

#Goran Vesić