AKTUELNO

Juče se Beograd oprostio od Mateja Periša, tragično nastradalog mladića čije je telo posle skoro 5 meseci isplivalo iz Dunava na Adi Huji.

Veliki broj građana i vernika okupio se u petak u crkvi Svetog Ante Padovanskog na Crvenom krstu na Vračaru, kako bi ispratili kovčeg sa Matejevim telom za Split i njegovom ocu Nenadu Perišu pružili reči utehe u bolnim momentima. Više o svemu u linkovima ispod:

Foto: Pink.rs/NESTALI.HR/MUP/S. Kuvekalović/ Z. Veljković

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Kada je reč o crkvi Sv. Ante sigurno ste, ukoliko ste prolazili ovim delom Beograda, primetili toranj visine 52 metra koji se uzdiže i označava ovo zdanje. Izgradnja crkve je pocela 1929. godine po nacrtima poznatog slovenskog arhitekte prof. Jože Plecnika koji je napravio plan crkve bez novcane nadokande, a sve do svoje smrti je pratio i podsticao njenu izgradnju. 

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Ova crkva je jedinstveno, originalno i jedino autorsko ostvarenje Plecnika u Beogradu, a pripada grupi njegovih najznacajnijih sakralnih dela. Ona je tek 2010. godine uvrštena u spomenike kulture i predstavlja pravu retkost u sakralnoj arhitekturi modernog doba.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Crkva Svetog Ante se u mnogome razlikuje od ostalih ovakvih gradevina koje se nalaze u Beogradu. Ovalnog oblika sa još sedam polukuržnih niša unutar same crkve, od kojih svaka uzgleda kao da je umetnicko delo za sebe, odaje poseban prijatan osecaj unutar zdanja. 

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Gde god da pogled padne, može se videti nešto nesvakidašnje i umetnicki lepo. Unutra su postavljene posebno izvajane skulpture od kojih svaka ima razlicitio znacenje i pricu koju sa sobom povlaci.

KAO TORANJ U PIZI:

Danas je ova atraktivna građevina nakrivljena 43 centimetra u odnosu na tlo i samo zdanje, te iz bezbednosnih razloga posetiocima nije dozvoljeno da se popnu. Do nakrivljenosti je došlo zbog fazne izgradnje, zato što toranj nije izgrađen kada i crkva, ali i zbog različitog sleganja tla, tako da je došlo do pomeranja. Najveća opasnost po toranj poslednjih desetak godina predstavljaju novoizgrađene stambene zgrade u komšiluku.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Teško je izdvojiti šta je najlepše što se može videti u ovom umetnickom (arhitektonskom) delu Plecnika – pogled s tornja koji "puca" na ceo Beograd, glavni oltar od punog mermera, bronzani kip Svetog Ante Padovanskog s detetom Isusom u ruci koji je za ovu crkvu napravio cuveni Ivan Meštrovic, nesvakidašnji detalj iza kipa Isusa u vidu krila ili možda pak pozlaceni kip Blažene Device Marije koji više deluje kao da predstavlja boginju sa Istoka, dok pored njene glave visi zmija sa svetiljkom u ustima. Zmija kao simbol đavola koji je otkazao poslušnost Bogu i "iskvario" Evu, nalazi se u ovom obliku pored Bogorodice koja je Evu "iskupila", a svetiljka u ustima šalje poruku ovom zlu – "Ima da služiš!"