AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom, sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu i Metohiji.

Đurić je tom prilikom istakao da je stav Srbije da Savet bezbednosti UN treba da nastavi da na redovnom tromesečnom nivou diskutuje o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, Beograd je zahvalan Misiji UN na KiM na kvalitetnom radu i statusnoj neutralnosti, istakavši da je kroz višegodišnje iskustvo izgrađeno uverenje da bi većom ulogom UNMIK-a u pokrajini bili postignuti politička stabilnost, pravna sigurnost i bolji preduslovi za napredak u dijalogu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u razgovoru još jednom naglasio iskreno i dosledno opredeljenje Beograda za mirno rešavanje nesuglasica u regionu političkim i diplomatskim sredstvima, kao i želju za nastavak dijaloga sa Prištinom.

- Beograd je na delu pokazao posvećenost za sprovođenje postignutih sporazuma, a sada je na potezu Priština, koja mora da odblokira proces formiranja Zajednice srpskih opština - rekao je Đurić.

On je podsetio da je danas 1651. dan od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela tu obavezu, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Đurić je sagovornika upoznao i sa idejom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

#Beograd

#Marko Đurić

#Priština

'