AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavlja novi sistem gradskog prevoza.

Na konferenciji koju održava, gradonačelnik Šapić predstavlja i novi sistem naplate karata putem SMS poruka, koji će startovati već sutra.

- Podsetiću vas da smo održali skupštinu da se raskine ugovor sa "Kentkartom", od tada do danas je prošlo mesec i tri dana.

Potom je dao kratku hronologiju toga šta je urađeno za taj period.

- 13.4. smo raskinuli ugovor. Nakon toga se čekalo sedam dana da bi odluka bila pravosnažna. Potom formalizacija toga čime smo se bavili. Sada kada Grad bude kontrolisao ceo sistem, imaće u vidu kakvi su sve propusti.

Šapić je rekao da će građani moći da kupe karte putem SMS poruka.

- Preko svih operatora će moći. To smo sve sredili. Naravili smo karte u papirnoj formi, brendirali sve i obezbedili prodajna mesta za one koji neće da kupuju kartu SMS-om.

. Obezbedili smo provajdere za SMS poruke. Dobili smo odobreni broj na koji će se slati SMS poruka. Nakon toga sprovedene su aktivnosti za aktiviranje broja i testiranje funkcionalnosti čitavog SMS sistema.

Biće postavljene informacije o kupovini karata u autobusima

Šapić je saopštio da će u svim autobusima i na stanicama biti postavljene informacije o kupovini karata za sve građane da se informišu.

Foto: Beograd.rs

- Svuda će da se postave informacije kako moze da se uzme karta. I u autobusima i na stanicama svuda. Smart city gps i kompletan sistema pracenja javnog prevoza biće u roku od meseca dana.

Ako to ne bude funkcionisalo biće upravnici u autobusima koji će pratiti to dok GPS ne zaživi.

On je istakao i da one poruke koje su se kucale za proveru stanica nisu bile efikasne.

- Svi će biti lišeni tih lažnih informacija. Mesec dana toga neće biti dok ne dođe taj novi GPS. Novi sistem se zove Beograd plus. Prvi put posle 12 godina Grad će imati potpunu kontrolu i novca i podataka u vezi sa javnim prevozom. Nece biti čuvani u nekim bazama u Turskoj. Već ce biti na zvaničnim servisima - kaže Šapić.

On je rekao da svaki dinar koji od sada bude uplaćen završavaće u rukama grada i moći će istog momenta da bude iskorišćen u neke druge svrhe, da li za GSP, vrtiće, ulice Beograda...

- Došlo je do sniženja mesečne karte sa 2.500 na 2.200. C zona koja obuhvata ceo grad je sada 3.300 a bila je 3.500, u zoni B spadaju sve prigradake opštine, osim Grocke koja se deli pola. U novom sistemu su sve uprostili. Tacno se zna koji deo pripada kojoj zoni. Maksimalno je sve uprošćeno građanima. Jednostavnije i prostije od ovoga ne postoji. Povratna poruka koja stigne to je dokaz koji se pokazuje komunalni policajac koji ce biti jedino sluzbeni lice koje proverava karte. Noćni prevoz do 4 ujutru je potpuno besplatan. Od 4 kasnije kreće da se naplaćuje redovna karta - saopštio je Šapić.

SMS na broj 9011

- Jednostavno će biti. 90, 1, 7 i 30. A90 je za 90 minuta, ukucate A90 na 9011 to je taj broj koji sam govorio, kupujete kartu od 90 minuta. A1 ukucate, dobijate dnevnu kartu, A7 nedeljnu kartu, i A30 mesečnu kartu. Isti princip je za B, i za C koji obuhvata zajedno prvu i drugu zonu.

- Kada vam uđe komunalni milicajac ili beogradski lični, koji će biti jedino ovlašćeno lice kao službeno lice da vrši kontrolu karata, ukoliko ste se odlučili da SMS-om kupite svoju kartu, samo mu pokažete povratnu poruku, pisaće tačno vreme koliko je važeća karta.

- Dnevna karta važiće do 23.59 tog dana. Od tada do 4.00 ujutru je besplatan noćni prevoz, a od 4 ujutru kreće nova dnevna karta da važi. Ovo će biti od danas do vikenda izlepljeno po svim stajalištima, u najvećem broju, ako ne i svim autobusima, unutra na led ekranu kao informacija. Vrlo brzo na reklamnim tablama na stajalištima, kako se budu oslobađala mesta.

Šapić je podsetio da je za vikend počelo skidanje validatora.

- U narednih par dana tj do srede bice potpuno skinuti. Ulaz izlaz je kako god želite - rekao je Šapić.

Povodom drame oko validatora gradonačelnik Beografa je poručio “Nosite ih kući ako želite”

- Do sada je sve bilo kroz prizmu privatnika koji su dirigovali nasim javnim prevozom. Na prodajnim mestima će svi moći da kupe karte, čak i povlašćene kategorije. Tamo donesu dokaz da pripadaju određenoj kategoriji i tako kupe. Postoje i prodajna mesta na kojima će moći u naredna dva meseca da se kupi samo papir. Na više od 250 prodajnih mesta biće omogućene karte, bice to najprometnija mesta u Beogradu - rekao je on.

Besplatna doživotna karta za ljude starije od 65 godina

- Ljudi stariji od 65 godina imaće doživotnu karticu za prevoz, do sada morali svake godine da vade mesta i da placaju 450 dinara. U svim gradskim opštinama postojaće jedan salter za sve starije od 65 godina gde će moći da izvade tu novu doživotnu, na licu mesta se prave fotografije i tu ce moći da preuzmu i do kraja života će važiti. Potrebna je samo lična karta - rekao je gradonačelnik.

Vezano tu karticu, gradonačelnik je dodao da u svim opštinama nezavisno od opštine u kojoj živite, tu karticu možete da izvadite.

- Ako ste sa Novog Beograda moći ćete da izvadite na Vračaru. Od sutra mogu da idu da vade svoje doživotne kartice, kada bude bila aplikacija moći će i preko nje. Ali dok ne bude aplikacija mogu da idu u opštine i da dobiju doživotnu karticu za par minuta. Nece moći da vade više puta jednu, jer će po vađenju jedne odmah ići u bazu podataka, tako da neće biti zloupotrebe - kazao je Šapić.

Kako je naveo, danas će i zvanično biti potpisan cenovnik.

Autor: