AKTUELNO

Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je na društvenoj mreži X da je najskuplje garažno mesto u četvrtom kvartalu prodato u beogradskoj opštini Stari grad, i to za 63.000 evra.

Napominjemo da je zvanični profil RGZ na X-u aktivan od januara, i da su od tada objavljivali i ekskluzivne informacije, koje još nisu obelodanjene u okviru njihovih redovnih izveštaja o tržištu nepokretnosti u Srbiji.

Tako je na X-u objavljeno i da je u poslednjem tromesečju prošle godine najskuplji stan prodat u beogradskoj opštini Vračar, i to za 1,54 miliona evra – odnosno za 10.405 evra po kvadratu.

Radi se o stanu od 148 kvadrata, koji je u isto vreme poneo titulu „najskupljeg kvadrata“ u tom periodu.

Kada je reč o najskupljoj kući, u četvrtom kvartalu prošle godine najviša cena plaćena je za kuću u beogradskoj opštini Stari grad, i to od 1,9 miliona evra.

Podsetimo da je poslednji izveštaj koji je RGZ objavio na svom portalu „Indeks cena stanova“ za poslednje tromesečje prošle godine.

U tom izveštaju je konstatovano da su tokom četvrtog kvartala cene kvadrata porasle za 5,75 odsto, ali i da je registrovano smanjenje obima kupoprodaja stanova u poređenju sa prethodne dve godine.

Najupadljiviji „minus“ zabeležen u Beogradu, gde je prodato oko 2.000 manje stanova nego u istom periodu prošle godine.

RGZ je istakao da je u prestonici smanjenje obima kupoprodaje stanova iznosilo -32,15 odsto na godišnjem nivou.

Preliminarni podaci RGZ za četvrti kvartal 2023. kažu da je u tom periodu u prestonici prodato 3.967 stanova, i to za ukupno 494 miliona evra.

Poređenja radi, tokom poslednja tri meseca 2022. godine prodato je 5.859 stanova za 826 miliona evra.

Autor: