AKTUELNO

Ovogodišnji konkurs za upis dece u beogradske predškolske ustanove biće raspisan 8. aprila i trajaće do 17. maja, najavila je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić.

- Poslednje pripreme za konkurs su u toku. Roditelji će imati dovoljno vremena da konkurišu za mesto. Zahtevi za upis podnosiće se elektronski, putem usluge „eVrtić“ na portalu eUprave kao i prethodnih nekoliko godina. Očekujem da sve protekne u najboljem redu, ovo je najjednostavniji način i sva potrebna dokumentacija pribavlja se po službenoj dužnosti, tako da nema potrebe da roditelji odlaze u ustanove - rekla je Čamagićeva.

Ona je precizirala da će preliminarne liste upisane dece biti objavljene 10. juna, posle čega će uslediti rok za žalbe koji će trajati do 19. juna.

Dinamika konkursa predviđa da upisne komisije razmatraju žalbe roditelja od 20. do 28. juna, dok će konačne liste upisane dece biti objavljene početkom jula.

Prema rečima gradske sekretarke na teritoriji grada Beograda u toku je izgradnja nekoliko novih objekata, tako će se i tokom godine otvarati nova mesta. Povećanje kapaciteta očekuje se u toku leta, nakon što analize dolaznosti pokažu gde je moguće odobriti više slobodnih mesta, odnosno koliko budućih školaraca napušta vrtiće.

- Ono što je bitno, a što se često smetne s uma je, da je za vrtiće moguće konkurisati tokom cele godine, ne samo za vreme konkursa. Konkurs je roditeljima bitan jedino zbog činjenice da su tada najpreciznie informacije o slobodnim mestima, s obzirom na to da je članom 28 Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju regulisano da radna godina počinje 1. septembra - zaključila je sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

1.Koje su opcije za majke koje moraju na posao pre septembra?

- Deca se u vrtić mogu upisati tokom cele godine. Svaka predškolska ustanova prima i upisuje decu i u februaru, maju, junu ako postoje tehničke mogućnosti, odnosno slobodna mesta. Zakonom je predviđena radna godina koja traje od 1. septembra do 31. avgusta. Deca predškolskog uzrasta napuštaju vrtiće i prelaze u školu, i zato od 1. septembra ima najviše mesta u vrtićima, kada započinje i nova radna godina - stoji u odgovoru Sekreterijata.

2.Kako moguće upisati dete u vrtić odnosno jaslice, ako ima manje od godinu dana?

- U vrtić se mogu upisati deca najranije od 6 meseci starosti. Svaka predškolska ustanova prima zahteve za upis dece od 6 meseci do 1 godine starosti. Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Članu 30 predviđeno je da se za decu uzrasta od 6 meseci do 1 godine može, u slučaju da ima 7 dece, oformiti jaslena grupa- navode oni.

3. Da li postoje vrtići u Beogradu koji rade subotom ili možda i nedeljom?

- Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu podržava sve nove ideje na polju predškolskog obrazovanja i trudimo se da izađemo u susret potrebama mališana i roditelja. Do sada nije bilo inicijativa za uvođenje sličnih dodatnih usluga u Beogradu poput usluga u okviru pilot faze predstavljene u zrenjaninskim vrtićima - kažu oni i dodaju:

- Ukoliko se u budućnosti ukaže potreba, sprovešćemo neophodne analize i spremni smo da odgovorimo svim zahtevima, kao i da razmotrimo sve mogućnosti za uvođenje novih ili dodatnih usluga - zaključuju iz Sekreterijata.

Izgradnja objekata dečje zaštite

U proteklom periodu, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uspešno je revitalizovao objekat u voždovačkom naselju Zuce, omogućivši mališanima da uživaju u novom prostoru. Ovaj vrtić s kapacitetom od 50 dece započeo je s radom u martu 2024. godine. Nadalje, u istoj opštini, priprema se još jedan značajan projekat - vrtić u naselju Braće Jerković koji će moći da primi čak 270 korisnika.

U ovom trenutku, radovi na izgradnji ili adaptaciji objekata dečje zaštite odvijaju se na nekoliko lokacija. Posebno se ističu projekti u opštini Palilula, gde se gradi vrtić u naselju Borča s kapacitetom od 270 korisnika, dok se u Ovči, u okviru vrtića za 140 dece gradi i centralna kuhinja.

Osim navedenih opština, Grad i Sekretarijat posvećeno rade na unapređenju uslova i u prigradskim opštinama, gde je u toku izgradnja novih vrtića u Mladenovcu, Obrenovcu, Lazarevcu i Grockoj.

Objekat u naselju Mladenovac Varoš pružiće prostor za 108 mališana, dok se u Bariču gradi vrtić s kapacitetom za 206 korisnika. U Stepojevcu, uskoro će 120 dece imati priliku da borave u novom vrtiću, dok će stara škola u Umčarima biti transformisana u novo mesto za kvalitetno odrastanje 72 mališana.

Autor: