AKTUELNO

Nedelja finskog filma, četvrta po redu, biće održana od 19. do 23. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograd pod sloganom ‘Topli’.

Reviju savremenih finskih filmova bijenalno organizuju Kulturni centar Beograda, Finski filmski fond i Ambasada Finske u Srbiji.

Devet filmova, koji se razlikuju po temama i formi predstavljaju presek finske kinematografije u poslednje dve godine, odnosno onaj njen deo koji beogradska publika nije imala priliku da vidi u redovnom bioskopskom repertoaru ili na domaćim festivalima, ističu organizatori.

Raznovrsnost igranog i dokumenatrnog filma pružiće mogućnost publici da otkrije jedan deo Evrope koji samo izgleda daleko, skriveno i hladno, ali je u stvari blizu, pun topline, jer potreba za ljubavlju, prijateljstvom, porodicom, istinom, pravdom i hrabrošću je univerzalna, dodaju iz KCB-a.

Odabrani dokumentarci donose intimnu priču o jednoj ženi i njenoj porodičnoj istoriji, o tinejdžerkama u Finskoj koje otkrivaju strast prema staroj igri sa drvenim konjem, o haškom optuženiku koji odlučuje da se susretne sa svojim žrtvama i sirijskim izbeglicama koje preko istočne Evrope pokušavaju da se domognu normalnog života.

Teme igranih filmova su komplikovani porodični odnosi, potreba za slobodnom ljubavlju, prerano odrastanje, nezreli roditelji, ubijanje kućnih ljubimaca i osveta.

Gosti festivala biće Temu Niki, reditelj filma "Eutanazista", Ari Matikainen, producent filma "Neoprošteno", Kaarle Aho, producent filmova "Mala krila", "Zakon zemlje" i "Dobri poštar", i Jana Puskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda.

Pročitajte još: Noć muzeja 19. maja - 'Pobede i pobednici' širom Srbije (FOTO)

#Beograd

#Film

#Finska

#Nedelja

#Srbija

'