AKTUELNO

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović podlegao je povredama posle atentata koji je izvršen na njega u Kosovskoj Mitrovici u ulici Sutjeska.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Pink.rs Ivanović je u bolnicu u severnoj Kosovskoj Mitrovici primljen bez znakova života. Iako je pokušana reanimacija, lekari kako saznajemo, nisu uspeli da se izbore za Ivanovićev život.

Povrede su bile izuzetno teške, i lekari zdravstvenog centra u Kosovksoj Mitrovici imali su težak zadatak.

U  8 i 16 sati,  Hitna služba dobila je poziv a već u 8 i 18 sati već su bili na licu mesta ispred kancelarije Olivera Ivanovića, gde su zatekli  izrešetano telo i preuzeli su potrebne mere reanimacije i hitno prebacili pacijenta bez znakova života na prijemno hirurško gde je nastavljenja reanimcija - izjavio je direktor KBC Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović.

On je dodao da je od 8 i 30 do 9 i 15 sati nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i konstatovana  je smrt u 9 i 15 sati. Takođe rekao je i to da je telo na prijemu hirurškog internom doneto bez znakova života, da su povrede grudnog koša nanete vatrenim oružjem, i da je bilo primetno pet rana nanetih vatrenim oružjem u predelu gornjeg dela grudno koša.

Foto: Printscreen

Nataša Ivanović, sestra Olivera Ivanovića, u izjavi za Pink.rs uplakana, nije mogla ni da potvrdi ni da demantuje u kakvom je stanju Oliver Ivanović. Samo je rekla "Nemojte me, molim vas, sada."

Nepoznati napadač pucao iz pištolja sa prigušivačem, na Olivera Ivanovića je ispalio pet metaka. Na mestu uviđaja nađene su čaure.

Ivanovića je na pločniku pronašla komšinica koja je krenula po hleb, i pozvala Hitnu pomoć koja je vrlo brzo stigla na lice mesta.

Foto: TvPink Printscreen

U toku je potpuna policijska blokada užeg i šireg područja Kosovske Mitrovice u potrazi za počiniocem.

Nekoliko stotina metara od mesta gde je izvršen atentat pronađen je zapaljen putnički automobil. Misli se da je, kako bi prikrio tragove, ubica zapalio automobil marke OPEL ASTRA.

Foto: Printscreen

Inače, Oliver Ivanović ubijen je na isti dan kada i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice i lični prijatelj i saborac Olivera Ivanovića - Dimitrije Janićijević pre četiri godine.

Foto: Printscreen

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić potvrdio je da je Vlajić preminuo najverovatnije još pre dolaska u bolnicu.

- Reanimaciju su pokušali i najbolji mitrovički lekari, čak i perofesori koji su se iz Beograda zadesili ove, ali ništa nisu mogli da učine - rekao je Vlajić.

Foto: Printscreen

Zamenik regionalnog direktora kosovske policije Besim Hoti je izjavio da su sve policijske snage aktivirane i da tragaju za napadačem, ili napadačima, i kaže da su apsolutno sve policijske jedinice na terenu.

- Poslali smo jedinice na teren. Prema prvim nezvaničnim informacijama koje smo dobili on je navodno upucan ispred njegove kancelarije. Jedinice su u bolnici i ispred kancelarija da to utvrdimo i službeno - kazao je Hoti.

KO JE BIO OLIVER IVANOVIĆ?

Oliver Ivanović je rođen 1. aprila 1953. godine od oca profesora istorije Bogdana i majke profesorke srpskog jezika i književnosti Olge, u porodici crnogorskog porekla, u selu Rznić kod Dečana. Završio je osnovnu školu, kao i mašinsko-tehničku stručnu srednju, u Kosovskoj Mitrovici.Životni san kao mladića mu je bio da postane pilot, pa je postao pitomac prestižne Vojne akademije u Zagrebu, prestonici Socijalističke Republike Hrvatske. U Zagrebu je započeo ozbiljno treniranje karate-a za vreme studija. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Nakon tri godine studija, napušta zagrebačku vojnu akademiju nakon što mu je konstatovano da ima urođeni oštećen vid. Vraća se na Kosovo i pohađa i uspešno završava Mašinski fakultet u Mitrovici, ogranak Univerziteta u Prištini. Naknadno i apsolvira na Ekonomskom fakultetu u Prištini.Paralelno sa studijima, nastavio je profesionalno usavršavanje svoje borilačke veštine, dobio nove pojaseve, i dostigao vrhunac kada je osvojio prvenstvo u karate takmičenju Kosova. Dobija i određeni međunarodni prestiž postavši počasni međunarodni karate sudija. Govorio je engleski, albanski i italijanski jezik. Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina.Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvroticom Srba nalazio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde se teretio za navodni ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine. Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.Ivanović je bio je najznačajniji lider Srba sa severa Kosova i Metohije neposredno nakon rata i do sredine dvehiljaditih. Ivanović je bio državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kao i poslanik u kosovskom parlamentu u vreme privremene vlade kao član koalicije Povratak koju je podržavala tadašnja SRJ Jugoslavija.

Foto: Tanjug

Kamere snimile ubistvo?

Na stranačkim prostorijama Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" u Kosovskoj Mitrovici stoje dve kamere za video nadzor koje su, najverovatnije, zabeležile trenutak kada je Oliver Ivanović ubijen, objavio je "Blic" pozivajući se na neimenovane izvore.

Ubistvo istražuju dva tužioca - Srbin i Albanac

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Šikri Sila izjavio je danas da dva tužioca istražuju ubistvo Olivera Ivanovića.

- Ubistvo Olivera Ivanovića istražuje tim sastavljen od dva naša tužioca - Nijazi Redža i Jova Radović - rekao je Sila za BIRN, navodi se u UNMIK-ovom pres klipingu.

On je dodao i da za sada nema osumnjičenih za ubistvo Ivanovića, koje se dogodilo jutros u Kosovskoj Mitrovici.

#Oliver Ivanović

#atentat

'