AKTUELNO

U eri kada kozmetika košta kao luksuzna večera, sve više ljudi se okreće jednostavnim, prirodnim rešenjima. Jedan od tih beauty dragulja dolazi iz vaše kuhinje – pirinač, vekovima cenjena u azijskoj kozmetici. Ova domaća pirinčana krema ne samo da hidrira i umiruje kožu, već ima i anti-age efekat koji može da parira kremama od 100 evra.

Sastojci koje već imate kod kuće

½ šolje sirovog (po mogućstvu organskog) pirinča

2 kašike lanenog semena

1 šolja vode

4 kašike gela aloe vere

1 kapsula ili kašičica vitamina E

Nekoliko kapi ulja čajevca (prirodni konzervans)

Po želji: eterično ulje lavande ili ruzmarina

Priprema korak po korak

Prvo pripremite pirinčanu vodu: dobro operite pirinač i potopite je u vodi oko sat vremena. Procedite i sačuvajte tečnost – ona je puna vitamina B, E i antioksidanasa.

Zatim skuvajte laneni gel: u šerpicu sipajte vodu i dodajte laneno seme. Kuvajte 5–7 minuta dok ne dobijete gustu teksturu. Procedite kroz gazu.

U staklenoj posudi pomešajte pirinčanu vodu, laneni gel, aloe veru i vitamin E. Dodajte ulje čajevca i po želji eterična ulja. Mešajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.

Kako koristiti kremu za maksimalan efekat

Nanesite kremu ujutru i/ili uveče na čistu kožu lica i vrata. Može se koristiti kao dnevna hidratantna krema, noćna maska ili čak kao serum. Pre prve upotrebe obavezno uradite test osetljivosti na manjem delu kože.

Čuvanje i trajanje

Kremu čuvajte u zatvorenoj staklenoj teglici u frižideru. Traje oko mesec dana. Ako primetite promenu mirisa ili boje – vreme je za novu turu.

Zašto ova krema zaista deluje

Pirinač sadrži ferulinsku kiselinu i vitamin E, koji štite kožu od slobodnih radikala i podstiču regeneraciju. Aloe vera hidrira i umiruje, dok laneni gel daje lifting efekat. Rezultat? Zategnuta, blistava i ujednačena koža – bez hemije i bez probijanja budžeta.

½ šolje sirovog (po mogućstvu organskog) pirinča

2 kašike lanenog semena

1 šolja vode

4 kašike gela aloe vere

1 kapsula ili kašičica vitamina E

Nekoliko kapi ulja čajevca (prirodni konzervans)

Autor: A.A.