AKTUELNO

Poslednja epizoda serije "Šifra Despot" u nedelju, 18. avgusta u 20 časova na TV Pink.

Serija “Šifra Despot”, autora Radoša Bajića, ogroman produkcioni zahvat „Contrast studiosa“ i TV Pink, snimana na mnogobrojnim autentičnim lokacijama sa više od 150 glumaca, iz sedmice u sedmicu je osvajala milionsku TV publiku, a ove nedelje, 18. avgusta, od 20 časova, na programu je poslednja, 70. epizoda pod nazivom „Malta, Malta“. U ovoj elegičnoj komediji sa dramskim elementima igrali su neki od najvećih velikana filmske i televizijske umetnosti, a među njima su Miša Janketić i Predrag Ejdus, kao i Igor Pervić, nažalost, ostvarili svoje poslednje uloge u karijeri.

Foto: Promo.

Kreator serije, iskusni filmski i TV autor Radoš Bajić, koji je „Šifru Despot“ realizovao u saradnji sa rediteljima Dejanom Zečevićem, Đorđem Stanimirovićem i Jelenom Bajić – Jočić, podelio je sa nama impresije povodom završetka emitovanja.

- Što se tiče kraja serije i poruke koju sam želeo da pošaljem, ona se završava veoma metaforično i rekao bi se opominjuće – otkriva nam autor Radoš Bajić. – Despot odlazi u svet sa svojom novom devojkom, koju igra Marija Petronijević, ne previše daleko, ali ni Malta nije blizu. Jasna je poruka koju sam hteo da pošaljem. Probao je stotinu stvari u pokušaju da ovde pusti korenje, da uspe, da se sretne sa svojom budućnošću, i - nije uspeo. Potražiće sreću u belom svetu poput hiljade mladih koji svakodnevno napuštaju Srbiju. Kao umetnik koji se ne miri sa tom činjenicom, kao čovek koje je veoma dešperatan i nesrećan zbog te surove istine, hteo sam da ukažem na tu okolnost, koja će, ako nešto ne preduzmemo u bliskoj budućnosti, da nam se obije u glavu.

Foto: Promo.

Foto: Promo.

„Šifra Despot“ se izborila za svoju publiku i ostvarila je odličnu gledanost, a glavni junak koga tumači Đorđe Marković stekao je popularnost ulogom Despota.

- Đorđe Marković je izneo ogroman teret i zaslužuje svaku pohvalu – iskreno će Bajić. - To je bio ubitačno težak i naporan posao, jer su nam ambicije bile mnogo veće od mogućnosti i produkcijskih uslova. On nije glumac koji se dodvorava publici, već je igrao iz ubeđenja i iz svoje emocije koja je verodostojna, i lično verujem da njegovo vreme tek dolazi. Mislim da može biti ponosan na ulogu Despota Despotović, mi koji smo sa njim radili, to jesmo. Uz činjenicu, kada je u pitanju Đorđe kao privatna ličnost, da se radi o velikom profesionalncu, visoko moralnom i dobrom čoveku, što je za mene uvek veoma važno.

Foto: Instagram

Ne krije Bajić zadovoljstvo započetom saradnjom sa najgledanijom komercijalnom televizijom i njenim vlasnikom Željkom Mitrovićem:

- Sve ono što sam mogao godinama pre da čujem o gospodinu Željku Mitroviću, naprosto i jednostano nije tačno. Radi se o ozbiljnom poslovnom čoveku koji je odgovoran, koji drži reč, o investitoru i medijskom magnatu koji nastupa sa velikim poverenjem prema autoru koji treba da realizuje jedan tako veliki projekat. Mi smo sarađivali izvanredno i ta saradnja se nastavlja i razvija serijom “Preživeti Beograd”, novim zajedničkim korakom Pinka i “Contrasta” u sferi igrane produkcije serijskog programa.

Foto: RTV Pink/Promo

Ovoga puta Radoš Bajić prepušta režiju i pisanje scenarija drugima, a za glavne junake je izabrao mahom debitante i mlade glumce.

- Radi se o dobro osmišljenom proizvodu koji je apsolutno autentičan i koji nema uzore – kaže Bajić. – “Preživeti Beograd“ je napisao sjajni scenarista Đorđe Milosavljević, kod koga sam prepoznao da su mu sfere interesovanja slične mojima, jer i on piše na osloncu naše, autentično srpske nacionalne kulture i ne robuje kvazi uzorima iz sveta. Režiju potpisuje mladi, talentovani reditelj Đorđe Stanimirović, koji je veoma dobro i nadahnuto režirao desetak epizoda “Despota”. Videli smo da zna da radi – i dobio je šansu. Priča prati četiri devojke iz različitih krajeva Srbije, koje sa svojim snovima dolaze u Beograd da studiraju. Osvajaju i preživljavaju Beograd. Koliko istine, koliko normalnosti, autentičnosti i iskrenosti. Koliko nas ima koji smo to doživeli, koji smo se u potrazi sa sanjanim životom popeli uz Balkansku ulicu? Veoma mnogo. Mislim da će serija “Preživeti Beograd” biti veoma uspešna i dobro gledana.

Foto: TvPink Printscreen

Serija „Preživeti Beograd“, pored velikog broja poznatih glumaca, na velika vrata uvodi i plejadu veoma mladih i talentovanih glumaca, a za Bajića je ova serija posebno značajna zbog još jedne stvari:

- Prvi put igram čistog dedu, koji ispraća iz šumadijskog sela Zabojnica svoju unuku u Beograd. Dakle, otvorena je poslednja stranica moje glumačke karijere. Posle dede – neće više biti uloga koje ću moći da igram…

Za kraj, Radoš Bajić nam otkriva još nešto:

- Za 2020. godinu “Contrast studios“ i TV Pink već pripremaju projekat koji će pomeriti granice igranog serijskog programa u Srbiji i u regionu. Živi bili pa videli.

Pink RS

#Intervju

#Radoš Bajić

#Televizija Pink

#serija

#Šifra Despot

'