AKTUELNO

Bio je ostavljen i zaboravljen.

Legendarni glumac Miodrag Petrović Čkalja preminuo je pre tačno 16 godina, a poslednje dane svog života proveo je u velikoj bedi i siromaštvu. Njegove čuvene replike iz mnogobrojnih filmova i serija često se ponavljaju i danas, a reči koje je izgovorio neposredno pred smrt odzvanjaju u glavama mnogih.

Miodrag Petrović je rođen 1. aprila 1924. godine u Kruševcu, kao četvrto dete Čedomira i Hristine Petrović. U rodnom Kruševcu je završio gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom u dramskoj sekciji. Nakon Drugog svetskog rata upisuje studije veterinarske medicine u Beogradu i nastavlja da se bavi glumom.1946. počinje njegova profesionalna glumačka karijera, a od 1976. je imao status slobodnog umetnika.

Foto: Printscreen YouTube/Teli Savalas

Ostvario je veliki broj legendarnih uloga u serijama i filmovima, a neke od najzapaženije su: "Servisna stanica", "Ljubav na seoski način", "Kamiondžije", "Vruć vetar", "Orlovi rano lete", "Bog je umro uzalud", "Paja i Jare", "Avanture Borivoja Šurdilovića" i mnogim drugim. Dobitnik je mnogo nagrada, između ostalih i Nušićevu nagradu za životno delo i nagradu za životno delo "Car Konstantin".

Čkalja je umro u samoći, zaboravljen i napušten, a u jednom od svojih poslednjih govora rekao je "glođe koske" i da je više gladan nego sit.

Foto: Printscreen YouTube/Teli Savalas

PROČITAJTE JOŠ: RASTOPIĆETE SE! Nikola Rokvić pokazao NASLEDNIKA, niko nije ostao imun na ovaj prizor! (FOTO)

Čkaljin sin jedinac Čedomir Petrović je uvaženi reditelj i glumac, dok je njegova unuka Jovana Petrović takođe glumica.

R. L.

#Miodrag Petrović Čkalja

'