AKTUELNO

Preminuo je samo dva dana pošto smo zakoračili u novu godinu.

Legendarni glumac Marko Nikolić preminuo je u Beogradu 2. januara 2019. u 73. godini, nakon duge borbe sa teškom bolešću. Ipak, iako je godinu dana pre smrti vodio veliku borbu, glumac nije dozvolio da ga to skloni sa scene.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Marko Nikolić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji. Pamtićemo ga po brojnim ulogama, najpre po liku Dragiše Popadića, odnosno Gige Moravca iz „Boljeg života“, Ipak, glumac je uvek pričao da mu je omiljena uloga srpskog vladara Karađorđa u seriji „Vuk Karadžić“, reditelja Đorđa Kadijevića. Ulogu Karađorđa tumačio je i u televizijskoj drami „Karađorđeva smrt“ i televizijskoj seriji „Teatar Srba“, kao i filmu „Šejtanov ratnik“.

Nezaboravne uloge ostvario je i u filmovima „Biće skoro propast sveta“, „Divlje godine“, „Devojački most“, „Užička republika“, „Boško Buha“, „Petrijin venac“, „Veliki transport“, „Kvo Vadis“, „Gluvi barut“, „Dnevnik uvreda 1993“, „Država mrtvih“ i „Montevideo, Bog te video“.

Dobitnik je nagrade „Pavle Vuisić“, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za životno delo.

Foto: E-Stock/Katarina Mihajlović

Borba sa bolešću je bila teška, a svojevremeno je glumac za jedan domaći medij izjavio da nikad nije gubio optimizam i inat.

Šta bih rekao, osim da sam svaki put preživeo to što jesam, a da je ponekada bilo zaista strašno. Kada vam se tako nešto dogodi, pomislite na sitnice koje možda ranije niste primećivali. Razmišljate o porodici, prijateljima, mislite na reku, sunce, povetarac dok ste na pecanju, ma u glavi vam je sve što biste mogli da propustite, i to ne može da ne promeni čoveka. Ni kada je bolest bila u najgorem obliku, nisam gubio inat i optimizam. Odlučio sam da pobedim i tako je i bilo. Na kraju krajeva, svi ćemo jednom otići. Mnogo mlađi glumci su otišli pre mene i nisam mogao da se otmem utisku da to nije pravedno - pričao je glumac neposredno pre svoje smrti.

Autor: N. Vujčić

#Marko Nikolić

#glumac

#godišnjica

'