AKTUELNO

Domaću javnost rastužila je vest o smrti proslavljenog srpskog glumca Desimira Stanojevića.

On je, inače, rođeni Nišlija. U Narodnom pozorištu u rodnom gradu igrao je od 1970. do 1990. godine, a od 1991. počinje da igra u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Kažu da je osnivač Omladinskog pozorišta "Treća polovina", kao i tvorac prvog mjuzikla „Violinista na krovu“ u istoriji niškog teatra, a potom je radio i „Cigani lete u nebo“. Glumio je u nekoliko filmova i serija, a publika će ga najviše pamtiti po ulozi Vukašina Golubovića u domaćoj TV seriji, koja ga je proslavila i učinila popularnim, što mu je postalo teret - toliki da je jedva čekao da se završi snimanje i čak je mislio da ga prekine.

Rekao je da je snimanje te serije bilo izuzetno naporno jer je trajalo previše dugo, čak četiri godine. On je u tim godinama želeo da glumi i druge uloge, da glumi u predstavama i bude šoumen u emisijama, ali nije mogao jer je, kako je kazao, morao da bude posvećen samo tome.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

- Mislio sam da ću da odustanem koliko mi je bilo teško. Poslednje epizode naročito su mi teško pale. Jedva sam dočekao da se završi snimanje serije - rekao je svojevremeno Stanojević u jednom od televizijskih gostovanja.

U istoj emisiji glumac je rekao da su Tanja Bošković i Dubravka Mijatović u jednom trenutku napustile snimenje serije zbog finansijskih problema, a da je ostala ekipa prihvatila Zlatu Numanagić i Jugoslavu Drašković kao zamenu. Reč je glumicama koje su se zamenile na ulogama Lole i Đurđine Golubović.

Posle tog ostvarenja malo smo ga gledali na malim ekranima, ali Desimir nikada nije odustao od glume. Naprotiv, nastavio je da briljira u pozorištu. Više od dve decenije Desimir je proveo u Pozorištu na Terazijama, a neke od najzahtevnijih uloga su mu bile one u mjuziklima "Grk Zorba" i "Cigani lete u nebo".

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Njegove Nišlije rešile su pre par godina odaju priznanje kroz film snimljen o njegovom životu. „Život je mjuzikl“ prati život poznatog glumca od njegovih dečačkih dana na Paliluli, pa sve dok se nije "otisnuo" za Beograd.

Desimir je bio oženjen i imao je dve ćerke Ninu i Sanju. Nina je završila Akademiju umetnosti u Novom Sadu, od oca je nasledila muzički dar i izgled, u velikoj meri. Druga Desimirova ćerka Sanja živi u Nišu.

Autor: D.T.

#Desimir Stanojević

#glumac

'