AKTUELNO

Od dečaka koji je rastao uz reku do velikog narodnjaka!

Pevač Era Ojdanić danas slavi 73. rođendan. On je poreklom iz sela Visoka kod Arilja, a detinjstvo je proveo pored reke Rzav koja važi za najčistiju u Srbiji.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Kasnije se preslio za Beograd, a kaže da je njegov hit "Rada" jedna od najslušanijih pesama koje je ikada snimio.

"Rada" je i danas jedna od mojih najslušanijih pesama. Pesmu je napisao veliki boem i pesnik Rade Vučković, duša moja i srce. Rade poznaje emociju ovog naroda, a mene je pogodio u žicu. Tri godine uzastopno sam nastupio na "Ilidži": '78, '79 i '80. Ostavio sam veliki trag na tom festivalu, ali eto ljudi ih organizacionog odbora ne pozvaše me na obeležavanje pola veka "Ilidže" - rekao je Era.
Ja znam i da posejem i da požanjem, da uzorem i da oberem, da pomuzem i napravim. Ja sam prvi od mojih kolega krenuo sa malom privredom. 1980. kupio sam svoj motel, naučio da sviram, pevam i komponujem. Ja sam svoj majstor i na njivi, i u muzici i u maloj privredi - dodao je Ojdanić.

Foto: Instagram.com

Odjanićevi "muzički roditelji" su Doca Ivanković i Radoje Mitrović Barajevac. Erinu karijeru obeležili su i Rade Vučković, Buca Jovanović, Branimir Đokić, Vukas, Novica Urošević, Predrag Negovanović, Žarko Pavlović Valjevac, Tomica Miljić, Zoran Starčević, Braća Spasojević, Mirko Kodić i mnogi drugi.

70-ih sam snimao i po tri singlice godišnje. Mesecima sam odabirao pesme od najvećih autora narodne muzike, vežbao ih, proveravao kod publike, živeo sam sa pesmama i danima i noćima dok ih ne stavim na ploču. Kad vidim sve ove moje singlice i albume, shvatim koliko sam godina poštenog rada uložio u sebe i u svoju publiku. Sve te moje pesme i ploče, to je mojih pola veka karijere. Moja majka je čuvala u posebnom sanduku, pod ključem, svaku moju ploču. Ali, ja pođem na emisiju ili kod nekih ispisnika, pa uzmem poneku od majke. I tako osatoh bez mojih ploča. Pevao sam svadbe i kad nije bilo struje, 60-ih sam pevao bez mikrofona i ozvučenja. Uživo harmonika, violina, kontrabas sa onim zvečkama. Milanče, Vlasta, Šumac i ja, bila je to ekipa za sva sela oko Beograda.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

OPEVAO SVOJ RODNI KRAJ KAO NIKO!

"Opevao sam moj rodni kraj kao retko koji pevač: Zlatibor, Užice, Ivanjicu, Drinu, Đetinju, Rade, Milice, čobanice, proplanke, pršute, kleke, ćilime, jele... Pošto je moja majka iz Ljubiša, a ja sa ove strane Rzava, iz Visoke, imao sam potrebu da opevam moje korene." - ističe Era.

Foto: Pink.rs, E-Stock/Miloš Rafailović

Inače, ovo je Eri prvi rođendan koji slavi bez velikog prijatelja Bore Drljače s kojim se godinama družio i uspešno sarađivao. Bora je preminuo pre nekoliko meseci nakon što je izgubio borbu s opakom bolešću.

Autor: S. K.

#Andrija Era Ojdanić