AKTUELNO

Po običajima žene ne idu u šumu na Badnji dan!

Pevačica Katarina Grujić sa svojim dečkom Markom Gobeljićem poranila je na Badnji dan, kako bi zajedno otišli u šumu i isekli badnjak. Svaki detalj iz šume, pevačica je podelila sa pratiocima na Instagramu.

Video: Instagram.com/katarinagrujic.doll

Pevačica je u šumu otišla sa trenerkom i džemperom na sebi, ali nije baš sto posto bila prirodna i opuštena s obzirom na to da je na svoje lice stavila preteranu količinu šminke.

Video: Instagram.com/katarinagrujic.doll

Iako je Katarina pratiocima čestitala praznik, gotovo niko nije mogao da veruje da je pevačica otišla u šumu na ovaj dan.

PO OBIČAJIMA ŽENE NE IDU U ŠUMU NA BADNJI DAN!

Žene u kući mese božićne kolače, torte, pripremaju trpezu za Božić. Postoje pravila i šta se ne sme u ove svete dane. Najvažnije je da se svi ukućani izmire i kod Srba je veliki greh svađati se u vreme božićnih praznika. To su dani pomirenja i sloge i svi ukućani se trude da ničim ne poremete prazničnu atmosferu. Za badnjak se seče grana hrasta, koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo. Vezuje se za slovensko božanstvo Svetovida. Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. Za Badnjak se bira hrastovo drvo i po njega idu rano ujutru samo muškarci, obično domaćin i sin.

Foto: Instagram.com

Autor: S. K.