AKTUELNO

Zauvek će ostati upamćeni po svojim delima!

Svedoci smo nezapamćenoog haosa na globalnom nivou izazvanog pandemijom koronavirusa. U svetu je poslednjih godinu dana zaraženo skoro 55 miliona ljudi, a preminulo je oko 1,31 milion. Oporavilo se 34,2 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta. Tokom čitave istorije čovečanstva, ništa nije ubilo toliko ljudi kao virusi, bakterije i paraziti koji uzrokuju bolesti. Čak ni prirodne katastrofe poput zemljotresa ili vulkana.

Ovaj opaki virus odneo je i mnoge ugledne ljude iz javnog života Srbije među kojima su i brojni glumci i muzičari.

Jedan od njih je legendarni jugoslovenski i srpski kantautor Đorđe Balašević koji je izgubio bitku sa koronavirusom 19. februara na Kliničkom centru Vojvodine. Balašević je nekoliko dana pre smrti primljen na Infektivnu kliniku gde je lečen od upale pluća izazvane COVID-om 19. On se navodno desetak dana lečio kod kuće od simptoma upale pluća. Panonski mornar sahranjen je uz pesmu „Olivera“ posvećenu njegovoj supruzi. Sahranjen je na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu porodice i najbližih prijatelja.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je 7. marta od posledica kovida-19 u 70. godini života. Sahrana je održana samo u najužem krugu porodice zbog poštovanja mera usled pandemije koronavirusa. Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta. Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani“, a zatim u grupi „San“. Njegova pesma „Halo, halo“ u izvođenju grupe „Aske“ predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pesmu Evrovizije 1982. godine. Dve godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspehom snimaju njegovu kompoziciju „Princeza“, koja je postala i ostala hit. Grupu „Balkanika“ osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine. Sa „Balkanikom“ je nastupao na koncertima širom sveta, sa kojom je i 2018. godine predstavljao Srbiju na takmičenju za pesmu Evrovizije 2018. godine.

Foto: E-Stock

Basista rok grupe „Riblja čorba“ Miroslav Miša Aleksić preminuo je 29. novembra u 67. godini. Poznati muzičar izgubio je bitku sa koronavirusom. Miša Aleksić je bio na lečenju u Kliničko bolničkom centru „Bežanijska kosa", a stanje mu se pogoršalo i bio je prebačen na respirator.

Foto: Pink.rs/R. Lazarević

Bubnjar „Amadeus Benda“, Bojan Zlatanović Tokan, preminuo je 24. novembra od posledica koronavirusa, u 45. godini. Iza Tokana ostalo je svedočenje osim o njegovom talentu, i o humanitarnoj posvećenosti. Zlatanović je završio srednju muzičku školu, 3 godine u Nišu i jednu u Leskovcu gde je i diplomirao. Zlatanović se, kako piše, lečio u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu.

Foto: TV Pink Printscreen

Slično se dogodilo i kada je 16. novembra preminuo legendarni glumac Ivan Bekjarev u 75. godini života, od posledica koronavirusa. Takođe glumac starije generacije, i ex-yu zvezda, bogatog umetničkog opusa i na filmu i u pozorištu, široj javnosti ostaće upamćen po ulozi Stevana Kurčubića u ''Boljem Životu''. Prijatelji su svedočili da je privatno bio potpuno drugačiji od bahatog direktora jugoslovenskog preduzeća, ali i drugih negativaca koje je igrao. Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji „Banjica“ 1984. godine proglašen je za TV ličnost godine, ali će se pamtiti i po ulogama u serijama „Kraj dinastije Obrenović“, „Gorki plodovi“, „Više od igre“, te kao Cane Kurbla u „Otpisanima“.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Još jedna istinska jugoslovenska zvezda pridružila se kolegama u poslednjem putu. Pevač Krunoslav Kićo Slabinac (76) preminuo je 13. novembra u zagrebačkom KBC u kojem se od koronavirusa lečio uključujući i postoperativni tok još od letos. Slavonski muzičar je početkom avgusta završio u bolnici zbog covida-19 koji mu je zahvatio krvne sudove. Uprkos uspešne operacije oporavak se zakomplikovao. Dobio je upalu pluća i infekciju. Slabinac je rođen 1944. godine u Osijeku. Karijeru je započeo u rok sastavu Dinamiti, a nakon toga je otišao u vojsku.

Foto: Printscreen YouTube/Croatia Records

Čuveni srpski glumac Vlasta Velisavljević preminuo je juče od posledica koronavirusa u 95. godini života. Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište. Glumac je bio smešten u bolnicu pre desetak dana zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i bio je priključen na raspirator. Velisavljević je bio najstariji aktivni srpski glumac. Za svoji rad dobio je brojna priznanja. Bio je doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Odigrao je oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i u serijama. Saradjivao je sa brojnim pozorišnim i filmskim rediteljima, glumio je u svim beogradskim pozorištima.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Čuveni bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je 15. marta u 69. godini u bolnici „Dr Dragiša Mišović” od posledica kovida-19. Đuričić je tokom života nastupao sa nekim od najpoznatijih imena domaće, regionalne i svetske muzičke scene, i svirao na više od 6.000 koncerata. Rođen je na Cetinju 10. februara 1953. godine. Karijeru je započeo veoma mlad, do svojih ranih 20-ih godina osnovao je grupe ''The End'' i ''Krune'', a kasnije i ''Veritas''.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Autor: M.M.

#Bojan Zlatanović Tokan

#Dragoljub Đuričić

#Ivan Bekjarev

#Krunoslav Kićo Slabinac

#Miroslav Miša Aleksić

#Sanja Ilić

#Vlasta Velisavljević

#Đorđe Balašević