AKTUELNO

Pevač će danas biti ispraćen na večni počinak.

Legenda narodne muzike Predrag Živković Tozovac, koji je preminuo 6. aprila nakon duge i teške borbe sa opakim korona virusom, danas će na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana biti ispraćen na večni počinak.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Veliki broj kolega okupio se na groblju da mu uputi poslednji pozdrav, a među prvima su stigli: Aco Pejović, Neda Ukraden, Era Ojdanić, Dragica Radosavljević Cakana, Milena Plavšić...

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Kum proslavljenog pevača Ratko Rađenović sa prijateljima i Boškom Đurovskim na groblje je doneo šal Crvene zvezde, koji je Tozovac obožavao.

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Postao je poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”). Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Autor: M.K. ; P. R.