AKTUELNO

Ostavio je veliki trag!

Na današnji dan navršava se pet godina otkako nas je napustio legendarni Velimir Bata Živojinović. U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu danas se održava petogodišnjica od smrti čuvenog glumca.

Foto: E-Stock

Podsetimo, legendarni glumac Velimir Bata Živojinović, jedan od najvećih glumaca ikada na našim prostorima, preminuo je 22. maja, 2016. godine, u Beogradu u 83. godini, u bolnici "Sveti Sava", posle duge i teške bolesti.

Generacije rođene posle rata upoznavale su ga najpre kroz partizanske filmove, koje su gledali organizovano, navijajući, dok se obračunava sa Nemcima i domaćim izdajnicima. Bata je preživeo i kraj mitologizacije rata i herojskih vremena, ostavši simbol i legenda. Bio je veći od filma.

"Ja sam počeo da radim ovaj posao kad televizija nije ni postojala", rekao je jednom Bata.

Rođen je u Koraćici 5. juna 1933. pod Kosmajem. Glumački talenat prepoznao je sa 15 godina kada je i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Posle glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, upisao je Pozorišnu akademiju u Beogradu.

Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta igrao je desetak godina i imao do 300 angažmana godišnje. Na filmu je debitovao 1955. u "Pesmi sa Kumbare".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bio je jedini glumac koji je zbog pokretnih slika napustio teatar i po tome je jedinstven – presudila je uloga u "Vlaku bez voznog reda". Vreme je pokazalo – Bila je to dobitna odluka za jugoslovenski i srpski film.

Lako se transformisao iz partizanskog heroja u četničkog poručnika, đavolovog sluge u pijanog lugara, beskrupoloznog trgovca perjem u propalog boksera.

Prirodan i nepretenciozan glumac, rekorder po broju uloga - oko 300 glavnih i epizodnih, bio je poznat po tome da ih nikada nije odbijao:

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breze" Ante Babaje, kao i ulozi "U raljama života" Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri".

Foto: Instagram.com/batazivojinovic

Igrao je u 35 ratnih filmova – delio kadar sa najvećim svetskim zvezdama Ričardom Bartonom, Julom Brinerom. Između 70-ih i 80-ih, bilo je lakše izbrojati naslove u kojima Bata nije glumio nego one u kojima je sarađivao sa najznačajnijim rediteljima iz cele Jugoslavije. Radio je bez kaskadera, prednjačio po broju dublova.

Bata je bio voljen od publike, kolega, prijatelja iz ove i nekadašnje države. Sa njim su, evocirajući uspomene i podvige, svečarski proslavili 55 godina karijere i 77. rođendan.

Velimir Bata Živojinović bavio se i politikom - bio je poslanik Socijalističke parije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. kandidat SPS-a na predsedničkim izborima u Srbiji.

Poslednji put pred kameru je stao snimajući promotivni spot u kome je pozvao kineske turiste da dođu u Beograd. Na Festu mu je dodeljen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koji je primila njegova životna saputnica i glavna podrška Julijana Lula Živojinović.

Foto: Instagram.com

Bata je u braku sa Lulom bio od 1960. godine. Ona je preminula 2019. godine, a sahranjeni su odvojeno, on u Aleji zaslužnih građana, dok je Lula sahranjena u njihovom selu.

Autor: M.M.

#Velimir Bata Živojinović