AKTUELNO

Bol ne jenjava!

Komemoracija povodom smrti čuvenog direktora fotografije i reditelja Božidara Bože Nikolića održanla se danas Jugoslovenskoj kinoteci.

O životu i radu autora čiji se filmovi ubrajaju među klasike srpske i jugoslovenske kinematografije govorili su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, reditelj Lordan Zafranović, glumica Mira Banjac i direktor fotografije Miloš Kodemo. Na početku umesto minuta ćutanja aplauz. Lordan je upoznao drago kolegu u Zagrebu.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

"Boža nije bilo samo snimatelj. Ponašao se kao da je njegov film. Svađao se da bi dobio maksimum od Pada Italije. Hvala mu ime mog brata i cele familije'', rekao je Zafranović.

Rade Serbedžija se obratio video porukom.

- Voleo je život, rekao je glumac.

Komemoraciji su prisustvovali Rada Đuričin, Mirjana Karanović, Bogoljub Karić i mnogi drugi.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Njegova smrt najviše je pogodila njegovu ćerku pevačicu Jovanu Nikolić Mišković, koja se pojavila u pratnji supruga Marka Miškovića

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Božidar Bota Nikolić preminuo je 13. maja u 80. godini. Rođen u Nikšiću 1942. godine, Nikolić je u dugoj i plodnoj karijeri snimio je više od 50 filmova. Za snimateljski rad dobio je dve Zlatne arene na festivalu u Puli - za “Beštije” (1978) Živka Nikolića i “Život je lep” (1985) Bore Draškovića. Zlatnu arenu osvojio je, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, i za režiju “Balkanskog špijuna” (1984). Kao direktor fotografije zaslužan je i za uspeh filmova “Pad Italije” Lordana Zafranovića, “Dečko koji obećava” Miše Radivojevića, “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Šijana, “Petrijin venac” Srđana Karanovića... Režirao je filmove “Tamna strana sunca”, “Balkanska braća”, “U ime oca i sina”, “Jednog lepog dana”... Nikolić je 2017. godine dobio nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji. Na 45. Filmskom festivalu u Sopotu (Sofest) 2016. godine nagrađen je statuetom “Sloboda” za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

Foto: E-Stock, Pink.rs

Autor: M.M.

#Božidar Nikolić

#Jovana Nikolić