AKTUELNO

Ovo malo ko zna!

Danas se proslavlja Vidovdan, veliki praznik SPC i značajan datum u srpskoj istoriji, koji se praznuje radno.

Između ostalog, Vidovdan važi i za dan proricanja i gatanja, najčešće uz pomoć trave vid, poznate u narodu i kao vidac, vidić, vidovka ili vidovčica. Jedan vekovima star ritual izvodio se upravo u noći pre Vidovdan.

Naime, veruje se da vidova trava, koja se od davnina smatrala biljkom za gatanje, devojkama u san dovodi budućeg muža. Ali, i udate žene trebalo bi da oprobaju trik sa vidovom travom. Pošto oko Vidovdana rastu dve vrste travčica: vidovčica - jakocrvenog i malog cveta i modra vida, sličnog cveta. Treba ih pronaći obe, ubrati i staviti pod jastuk. Udate žene, šta sanjaju te noći to će im se i desiti.

Međutim, za devojke važi drugo verovanje. One bi trebalo da vidovu travu, parče hleba i malo soli da stave pod jastuk.

Upravo o tome govori pesma Jelena Tomašević o kojoj se mnogo polemisalo i čije značenje mnogi i dan danas nisu protumačili.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Naime, Jelena nas je pesmom ''Oro'', predstavljala na najprestižnijem muzičkom takmičenju Evrovizija, 2008. godine u Beogradu, i tom prilikom zauzela visoko 6. mesto.

Dakle, stari Sloveni su verovali da devojke na Vidovdan sanjaju svoju buduću ljubav i Jelena u ovoj pesmi sama sebi peva uspavanku kako bi videla ljubav svog života.

Autor: M.M.

#Jelena Tomašević