AKTUELNO

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, preminuo je u svom domu u Beogradu u 55. godini.

Bivši ministar kulture u žalosti ostavio je u žalosti 19 godina mlađu suprugu Mariju Borotu, koja mu je nedavno podarila sina Luku. Njihov brak važio je za jedan od najskladnijih na javnoj sceni.

Inače, malo ko zna da je njegov otac bio naš poznati glumac. U pitanju je slavni jugoslovenski i srpski glumac Predrag Tasovac koji je preminuo 2010. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Gimnaziju je završio u Beogradu, studirao najpre na Ekonomskom, a potom književnost na Filozofskom fakultetu. Presudila je, ipak, sklonost ka glumi kojom je počeo da se bavi sredinom četrdesetih godina prošlog veka, najpre u Narodnom pozorištu u Beogradu, pa u Kulturnoj ekipi Prve proleterske divizije. Godine 1947. postaje član Beogradskog dramskog pozorišta, da bi se 1953. vratio u nacionalni teatar, kojem je ostao veran do poslednjeg dana.

Igrao je kako u matičnom Narodnom pozorištu u Beogradu, tako i na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, Dečjeg pozorišta „Boško Buha”, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u mnogim predstavama koje su izvođene u okviru Dubrovačkih letnjih igara, gde je ostvario brojne uloge.

Publika će se sećati njegovog Stiva u predstavi "Ana Karenjina", Stepana Astahova u "Tihom Donu", Klaudija u "Hamletu", Migajeva u ostvarenju "Talenti i obožavaoci", Šjor Iže u "Ribarskim svađama", pukovnika Pikeringa u "Pigmalionu", doktora Katića u "Sabirnom centru", kao i čuvenog Brkića iz serije "Pozorište u kući".

#Ivan Tasovac

#Otac