AKTUELNO

Popularni par odlučio je da svojoj mezimici da ime Tara.

Pevačica Ana Nikolić jutros oko devet časova porodila se u GAK ''Narodni front'' u Beogradu i na svet donela devojčicu tešku 2.400 grama.

Foto: Instagram

Ona i njen suprug reper Stefan Đurić Rasta odlučili su da svojoj mezimici daju ime Tara iza kog se krije jako značenje.

Prva asocijacija na ime Tara jeste čuvena planina ili reka, ali zanimljivo je da postoje vrlo oprečna tumačenja o poreklu ovog imena.

Činjenica je da je ovo jedno od najprisutnijih kratkih imena, posebno među pripadnicima mlađih generacija. Prvenstveno se smatra da je žensko ime Tara domaćeg poreklo i da je naziv planine, odnosno reke uzet za lično ime.

Foto: Pink.rs

Pročitajte još:

PONOSNA BAKA OTKRILA KAKO SE OSEĆAJU ANA I BEBA: Rasta sa taštom napustio porodilište, a onda ih je sačekala NEPRIJATNOST

Međutim, postoji i tumačenje po kome ime Tara vodi poreklo iz hinduističke tradicije. Naima, ''madona budizma'' je bila Tara. Bila je supruga Brihaspatija, Velikog mudraca i Učitelja bogova. U čitavom budističkom svetu, a naročito na Tibetu, upravo Tara postaje jedno od najpoštovanijih božanstava, a krase je samilost i majčinska brižnost. Smatra se da je bengalski princ Atiša zaslužan za širenje kulta Tare na Tibetu, a to se odigralo u 11. veku.

Ako se uzme prvo tumačenje o poreklu kao istinito, onda se žensko ime Tara može slobodno prevesti kao ''ona koja je rođena da bude lepa kao planina i reka Tara''.

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Autor: Pink.rs

#Ana Nikolić

#Stefan Đurić Rasta

#Tara Đurić

'