AKTUELNO

Tuga!

Legendarni kompozitor, pijanista i aranžer Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini 13. septembra od posledica koronavirusa, a danas je ispraćen na večni počinak na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Pink.rs/P. Radosavljević

Na sahrani su prisustvovali brojni Kovačevi prijatelji, članovi porodice, kao i saradnici i brojne poznate ličnosti, među kojima je bio i Dušan Svilar. Mladi pevač je, između ostalih, izneo sanduk kompozitora kapele, a nakon što je Kornelije ispraćen na večni počinak, Svilar je za Pink.rs istakao da ne samo da je izgubio saradnika, već i velikog prijatelja.

Kornelije je bio jedan od prvih koji su mi dalu podršku na samom početku pre nego što sam uopšte krenuo u put afirmacije, tada sam još uvek bio gimnazijalac i učenik Srednje muzičke škole. Dobio sam priliku da nastupam na jednom festivalu koji je bio posvećen ljubavi i vinu, i to je bio moj prvi javni nastup pred publikom, ujedno i moj prvi bis. Tada se pevao pesmu "Ljubav Bogom dana" koju je komponovao Kornelije Kovač, a tekst je pisala njegova supruga, Spomenka Kovač - priča Svilar, pa nastavlja:

Foto: Pink.rs/P. Radosavljević

Tako je krenula naša saradnja, pa sve do poslednjeg koncerta na kojem smo nastupali, to je bilo u Nišu prošle godine, kada je dobio nagradu za životno delo. Mogu da kažem da je zaista kompliment kada vam je jedan od vaših muzičkih uzora postane i prijatelj, pored toga naravno što je i saradnik. Pamtiću ga pre svega po jednom perfekcionizmu koji niko nije imao sem njega - zaključuje Dušan Svilar za Pink.rs.

Detaljnije pogledajte u nastavku.

Autor: P.R.