AKTUELNO

Tuga ne jenjava!

Tekstopisac Marina Tucaković preminula je 19. septembra prošle godine, a danas se navršava tačno godinu dana otkad je čuvena hitmejkera izgubila životnu bitku nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Foto: PINK.RS/E-STOCK/KOČA SULEJMANOVIĆ

"Ako želiš hit pesmu, pozovi Marinu Tucaković", glasilo je nepisano pravilo na jugoslovenskoj muzičkoj sceni. Važila je za najvećeg hitmejkera u bivšoj Jugoslaviji, napisavši više od 4.000 pesama od kojih su mnoge postale vanvremenski hitovi.

Od "Ljuljaj me nežno", pesme koju je otpevao Oliver Mandić pre skoro 50 godina, "Ti samo budi dovoljno daleko" grupe Generacija 5 (1979. godine), "Dodirni mi kolena" grupe Zana (1982. godine) do novijih pesama, Marina Tucaković je uticala da se mnogi pevači i pevačice vinu u zvezde. Gotovo da nema izvođača popularne muzike u bivšoj Jugoslaviji u prethodnih pet decenija koji nije sarađivao sa Tucakovićevom.

Foto: E-Stock

Pisala je za rokere, pop pevače i pevačice, ali je zaslužna je za uspešne karijere mnogih folk izvođača, kakvi su Džej Ramadanovski ili Svetlana Ceca Ražnatović.

Meni je ključna priča osoba za koju pišem, ali i njeno visočanstvo melodija - kad me povuče, onda sam tu car, a kad me ne vuče bude malo rutine i napinjanja i to ume umetnika baš da smori - govorila je Marina Tucaković.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Marina Tucaković je poslednje dane provela u KBC "Dragiša Mišović", gde je prebačena pošto joj je bilo pozlilo. Bila je i na respiratoru, zbog koronavirusa. Početkom 2018, inače, dijagnostikovan joj je maligni tumor dojke, posle čega je ubrzo i operisana. Do poslednjeg dana se lavovski borila za zdravlje.

Rođena je u Beogradu 1953. godine, a karijeru je započela pišući pesme za grupu "Zana". Sarađivala je sa velikim brojem najpoznatijih izvođača sa ovih prostora, poput Zdravka Čolića, Džeja Ramadanovskog, Tošeta Proeskog, Svetlane Cene Ražnatović, Željka Samardžića, Dragane Mirković i mnogih drugih.

Foto: Pink.rs

Autor: P.R.