AKTUELNO

Večeras je održano finale nacionalnog izbora za srpskog predstavnika na Evroviziji, najvećem muzičkom takmičenju na svetu, a odlukom publike i žirija u Malme, gde će se ovog proleća održati festival, odlazi Teya Dora!

Mlada kantautorka Srbiju će u Švedskoj predstaviti pesmom "Ramonda", o čijem značenju su proteklih dana brujali svi na društvenim mrežama.

Foto: YT Printscreen/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

Ramonda ima više značenja, ali onako kako ja volim da je vidim jeste kao jedan srpski feniks. Govori o tome kako iz velike patnje može da se izađe kao pobednik, baš kao što je ramonda – objasnila je ona nedavno.

Inspiraciju za tekst pesme je pronašla u endemskoj biljci centralnog balkana pod nazivom srpska ramonda (lat. Ramonda serbica), koju je 1874. otkrio i opisao Josif Pančić. Drugu vrstu ramonde, koja se zove Natalijina ramonda (lat. Ramonda nathaliae), otkrio je 1884. doktor Sava Petrović i dao joj ime po kraljici Nataliji Obrenović. Ova vrsta je kasnije uzeta za simbol Dana primirja u Srbiji u Prvom svetskom ratu. Obe su lila i pune simbolike kao i Teyina pesma. Natalijinu ramondu nazivaju i „cvet-feniks“ jer se, kada nastupi sušni period, pritaji i osuši, da bi s prvom kišom ponovo ozelenela, pišu domaći mediji.

Teya Dora je večeras iza sebe ostavila Breskvicu kao drugoplasiranu.

Foto: YT Printscreen/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

Podsetimo, dve polufinalne večeri ovogodišnje Evrovizije održaće se 7. i 9. maja, dok je finale zakazano za 11. maj.

Autor: pink.rs