AKTUELNO

Drugog marta izabrana je predstavnica Srbije, Teya Dora sa pesmom "Ramonda", koja će se takmičiti ove godine na 68. "Pesmi za Evroviziju".

Od 2. marta, više ništa nije isto, jer se Srbija podelila na dva dela - Breskvicu i Teya Doru! Naime, na ovu temu govorile su poznate ličnosti za emisiju "Premijera Vikend - Specijal".

Foto: E-Stock

Između ostalog, pevačica koja je bila prateći vokal evrovizijskoj pobednici Mariji Šerifović na "Pesmi za Evroviziju", 2007. godine, Ivana Selakov, istakla je da joj je Teya Dora za svetsku scenu.

Vidim da se povela rasprava ko je za Breskvicu, a ko je za Teya Doru. I jedna i druga su mi fenomenalne, Breskvica mi je komercijalnija i ne bih imala ništa protiv da je pobedila, s druge strane, Teya Dora mi je za svetsaku scenu- rekla je Ivana Selakov.

Foto: TV Pink Printscreen

- Meni se jako dopala, drugačija mi je, novo nešto na ovoj sceni. Sama piše i sve to radi...Njihov problem što ne razumeju pesmu - rekla je Anabela.

Članovi stručnog žirija ovoga puta su presudili, tj. njihovi glasovi prevagnuli su u Teya Dorinu korist, a kako se piše u medijima danima unazad, neki od članova žirija dobijaju pretnje smrću. Kako je kompozitor Marko Kon istakao, jedina dva klipa kojima su blokirani komentari na evrovizijskom sajtu, jesu izraelski i srpski.

Na zvaničnom Evrovizijskom sajtu, jedina dva klipa kojima su blokirani komentari si izraelski predstavnik i srpski. Izraelski zato što bi očigledno bilo kontra komentara iz sveta i srpski, jer ima puno negativnih komentara iz Srbije - rekao je Marko Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

Reperka i umetnica, Sajsi MC, dala je Breskvici i njenoj numeri "Gnezdo orlovo", nula poena, te je zbog toga naletela na mnogobrojne osude, ali takođe i pretnje.

Užasno mi je to, mislim, pretužno, sramotno, tome nikako nema mesta, čuj, da ti neko preti smrću jer si radio svoj posao?! Savesno i s punom odgovornošću imale su pravo da glasaju, to su i uradile, kraj i tačka - rekla je Anabela.

Foto: TV Pink Printscreen

- Predaleko je otišlo. Muzika je jedna najlepša stvar i treba da širi ljubav i najlepše emocije, svako treba da ima svog favorita. Užasno mi je, nisam znala za to - rekla je Ivana Selakov.

Ispred zgrade Javnog servisa, juče su održani protesti. Naime, okupili su se građani kako bi podržali Breksvičinu pesmu, ali kako su mediji prenosili, protesti su bili bezuspešni, jer se pojavilo svega nekolicina ljudi.

- To mi je zabavno i bizarno, pa mislim, to je cirkus - rekao je Kon, te je dodao:

- To je kod nas već tradicionalna stvar da smo nezadovoljni predstavnikom, bili su nezadovoljni kada je Marija išla. Znam da su određeni kompozitori uz advokate podneli tužbu protiv RTS-a da se poništi glasanje. Do skoro smo imali 100.000 selektora, a sada imamo stotine i stotine muzičara i muzikologa koji tačno znaju šta je dobro za ovu zemlju - dodao je Marko Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

"Ako se pravi takmičenje, nek bar bude na ozbiljnom nivou!"

Kako je istakao Damir Handanović, na takmičenju za "Pesmu za Evroviziju" bilo je skoro 75 odsto nepoznatih ličnosti i autora širokoj javnosti: - Ja želim najbolje našem predstavniku. RTS po zakonu može i da ne napravi takmičenje, ali ako praviš već takmičenje, hajde da to bude na ozbiljnom nivou, sa autorima koji imaju dosta dela, sa izvođačima koji su poznati široj javnosti, a ne da napravimo da 75 odsto izvođača ili autora ne poznajemo. Ko će ozbiljan da se takmiči u tome - rekao je Damir Handanović.

Autor: N. Ž.