AKTUELNO

Na Novom groblju danas su se okupili porodica, kolege, prijatelji i poštovaoci Ejdusovog lika i dela kako bi porodici izjavili saučešće i slavnog glumca ispratili na kremaciju.

Poznati srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je 28. septembra u 72. godini života. Na Novom groblju danas su se okupili porodica, kolege, prijatelji i poštovaoci Ejdusovog lika i dela kako bi porodici izjavili saučešće i slavnog glumca ispratili na kremaciju.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Brojne kolege i prijatelji utučeni su stigle na Novo groblje, a među njima Tihomir Stanić, Slobodan Boda Ninković, Voja Brajović, Branka Petrić, Milan Caci Mihailović, Branko Cvejić, Goran Sultanović, Igor Đorđević, Dragan Petrović Pele, Tanasije Uzunović, Mirjana Bobić Mojsilović, Feđa Stojanović, Radoš Bajić, Gordan Kičić, Zoran Živković, Ceca Bojković, Miki Manojlović, Miodrag Krivokapić, Nela Mihailović i mnogi drugi.

Foto: Tanjug

Glumica Nela Mihailović nije mogla da sakrije suze.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Predrag Ejdus se rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. Beogradsku gimnaziju, a glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju upisao je u klasi profesorke Ognjenke Milićević kod koje je studirao prve dve godine. Na trećoj godini profesor mu je bio Predrag Bajčetić, a diplomirao je 1972. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Tokom duge i zavidne karijere odigrao je oko 200 pozorišnih uloga, snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. U sećanju brojnih ljubitelja pozorišta svakako će ostati upamćen i po maestralnom tumačenju Kir Janje, naslovnog lika istoimene Sterijine komedije koga je neprekidno igrao od premijere 25. decembra 1992. godine. Poslednji, 237. put, odigrao je Kir Janju 21. aprila ove godine.

Foto: Tanjug

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Pre deset godina, 2008, dobio "Dobričin prsten" - najveće priznanje koje se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo, odnosno celokupno pozorišno glumačko ostvarenje. Ove godine dobio je još dve nagrade za životno delo - Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo "Zlatni ćuran".

Predrag Ejdus je iza sebe je ostavo suprugu Milicu i dvoje dece.

Autor: Pink.rs

#Predrag Ejdus

'