AKTUELNO

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izjavio je danas da ne očekuje da će predškolske ustanove u Beogradu biti deo najavljenog strajka i da roditelji ne treba da brinu da li će vrtići raditi.

- Ne očekujem da predškolske ustanove grada Beograda budu deo tog štrajka jer je prošle godine Grad u odnosu na uvećanje na nivou republike, dodatno uvećao plate za 10, 89 odsto. Gledaćemo ako bude finansijskih mogućnosti da to učinimo i u 2019. godini - rekao je Gak.

On je gostujući u Novom jutru istakao da nije moguća potpuna obustava rada u vrtićima.

Prema njegovim rečima, zaposleni u predškolskim ustanovama bi morali da obezbede minimalni proces rada, što podrazumeva da zaposleni dođu na posao, prime svu decu, da se deci obezbedi nega i ishrana.

On je istakao da je odlukom iz 2014. godine precizirano da zaposleni u ovom sektoru svoje pravo na štrajk mogu da ostvare uz obavezan minimum procesa rada što, kako je rekao, podrazumeva prijem i boravak dece, ishranu, negu, zdravstvenu zaštitu, te bezbednost dece, zaposlenih i objekata.

– Ovo su zakonske obaveze u slučaju štrajka, ali roditelji u Beogradu ne treba da brinu jer do njega neće doći – zaključio je Gak.

Kako je rekao, plate zaposlenih u predškolskim ustanovama značajno se povećavaju iz godine u godinu. Gak je ponovio da roditelji ne treba da brinu i da će predškolske ustanove u gradu raditi.

-  Mi smo partneri  zaposlenima u predškolskim ustanovama i želimo da im omogućimo sto bolji standard.Voleo bih da model grada Beograda preuzmu i druge lokalne samouprave u Srbiji - rekao je Gak.

– Sada pregovaramo i o novom kolektivnom ugovoru, koji će doneti nove prednosti zaposlenima koji se bave jednim od najodgovornijih i najtežih poslova i zaslužuju bolje uslove – najavio je Gak.

#Vrtić

'