AKTUELNO

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, večeras će pojedine državne, gradske i javne zgrade u Beogradu, kao i mostovi i fontane biti osvetljenje narandžastom bojom koja predstavlja simbol te borbe, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, istakavši da je obaveza "svakog da prijavi nasilje".

Grad Beograd pruža dve direktne pomoći ženama koje su pretrpele nasilje, rekla je Stanisavljević.

- Prva je da Grad finansira sigurne kuće u prestonici, gde te žene mogu da budu bezbedne. Druga direktna pomoć je ta što Grad materijalno pomaže do godinu dana žene koje su pretprele nasilje, a koje nemaju primanja - navela je Stanisavljevićeva.

Kako je rekla, osnovna poruka na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama jeste da se to nasilje mora prijaviti.

- Obaveza svakog od nas je da prijavi nasilje u porodici  - rekla je gradska sekretarka i dodala da pre svega treba ohrabriti žene koje su žrtve nasilja da to prijave, ali i članove porodice i komšije da to isto učine.

Ona je navela podatak da je samo u ovoj godini ubijeno 28 žena u Srbiji, te podsetila da je prošle godine donešen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Taj zakon je, kako je navela, omogućio da se u takvim slučajevima preduzimaju hitne mere koje omogućavaju policijskm službeniku da udalji nasilnika iz porodice, kao i mogućnost da se nasilniku sudski zabrani prilaženje žrtvi.

- Grad je, pored psiho-socijalne podrške, mnogo toga uradio na ekonomskom osnaživanju žena u saradnji s Privrednom komorom Srbije i Dunav osiguranjem u cilju prekvalifikacije ili dokvalifikacije za pojedina zanimanja, kao i samog zaposlenja - rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je najavila da je u pripemi i novi vid pomoći u vidu socijalnog stanovanja "Kuća na pola puta", kako bi se obezbedio boravak tih žena posle izlaska iz Sigurne kuće.

Podsetila je takođe da nasilje podrazumeva i psihičko maltretiranje koje je definisano zakonom, navedeno je u saopštenju gradskog sekretarijata za informisanje.

#nataša stanisavljević

'