AKTUELNO

Vanredna situacija proglašena je u Sjenici, Medveđi, Aleksincu i Blacu.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su danas više od 113 ljudi, rekao je načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović.

Kada je u pitanju prohodnost puteva, Babović kaže da se danas stanje popravilo.

U odnosu na jučerašnji dan stanje se popravilo u smislu prohodnosti puteva prvog i drugog prioriteta, dok imamo problema na putevima trećeg i četvrtog prioriteta, a to su obično putevi koji vode ka selima, seoskim putevima pogotovo u Nišavskom, Zaječarskom, Pčinjskom, Sjeničkom okrugu, rekao je Babović.

Navodi i da se ozbiljan problem pojavio u Sjenici i Medveđi gde je proglašena vanredna situacija.

Kako je istakao, posebno na teritoriji opštine Sjenica zbog velike količine snega i jakog vetra, koji prelazi čak 70 kilometara na sat, pojavili su se veliki snežni nanosi što značajno otežava prohodnost puteva i upotrebu mehanizacije.

Često se dešava da je uzaludno čistiti nanose jer vetar vraća još veću količinu snega, objašnjava on i dodaje da su snage na terenu.

- Tamo ima problema i sa snabdevanjem električnom energijom i vodosnabdevanjem, ali to je problem koji se pojavljuje skoro svake godine zbog toga što su za takvo mesto karakteristični veliki snegovi i niske temperature - rekao je Babović.

Prema njegovim rečima, što se tiče ostalih delova Srbije, nema većih problema, osim sporadičnih nestašica električne energije, pre svega u seoskim područijima.

Kako kaže, reč o par hiljada domaćinstava na celom prostoru što je uobičajno kada su niske temperature i snežni nanosi.

On navodi i da posebno zabrinjava nastavak hladnog talasa.

Podsećajući da je RHMZ za sutra proglasio crveni meteoalarm za celu teritoriju Srbije sa temperaturom od minus 15 stepeni, a u planinskim predelima i više od minus 20 stepeni, on je istakao da će to značajno usporiti aktivnosti na probijanju puteva tamo gde su trenutno neprohodni.

Što se tiče ugroženosti stanovništva, Babović kaže da tu nema nekih značajnih problema. Prema njegovim rečimam, snage Sektora za vanredne situacije i MUP-a, policije i Žandarmerije, uz pripadnike Vojske Srbije i njihove mehanizacije na terenu pomažu ljudima u nevolji.

- Danas su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali, pomogli ljudima u nevolji, odnosno sklonili ih na bezbedno mesto, od 113 do 115 - rekao je Babović dodajući da su evakuisani ljudi iz jugoistočne i jugozapadne Srbije.

On je podsetio i da je danas proglašena vanredna situacija u opštinama Sjenica i Medveđa, a da je još juče proglašena vanredna situacija na teritoriji Aleksinca i Blaca.

S. M.

#Evakuacija

#Put pod snegom

#Sneg

#vanredno stanje

'