AKTUELNO

Grad Beograd podržava porodice sa puno dece i danas će, kao i krajem svake godine, roditelji u Skupštini grada dobiti pomoć koju im grad obezbeđuje, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na Studiju B.

On je podsetio na posebnu odluku koja se odnosi na finansijsku podršku porodicama koje imaju trojke, četvorke i duple blizance.

– U 2018. godini smo za ovu svrhu izdvojili nešto manje od 9,5 miliona dinara, tako da roditelji dece predškolskog uzrasta dobijaju jednu prosečnu zaradu isplaćenu u Beogradu u avgustu, odnosno 60.695 dinara. Roditelji osnovaca dobijaju dve prosečne zarade isplaćene u Beogradu u avgustu, odnosno 121.390 dinara, a roditelji srednjoškolaca dobijaju tri prosečne zarade isplaćene u Beogradu u avgustu, odnosno 182.085 dinara – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da prema evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u tekućoj godini u Beogradu postoje 92 takve porodice sa ukupno 285 dece.

– Od toga imamo 79 porodica sa trojkama, odnosno 237 dece, jednu porodicu sa četvorkama i 11 porodica sa duplim blizancima, odnosno 44 dece. Sva ta deca, odnosno njihovi roditelji, danas će u Skupštini grada dobiti pomoć koju obezbeđuje grad i to je nešto što radimo na kraju svake godine. Na taj način želimo da pokažemo da brinemo o takvim porodicama i sa ponosom mogu da kažem da ćemo i ovu obavezu, koju smo sami usvojili, ispuniti i pokazati da vodimo računa o deci koja dolaze i takvih porodica – dodao je Vesić.

On je istakapo da se grad trudi da budžet, kada su u pitanju socijalna davanja, bude uravnotežen i podsetio da po tom pitanju Grad ne duguje ni dinar.

– Primera radi, 2014. godine smo iz prethodne preneli pet milijardi i 263 miliona dinara nasleđenih dugova za socijalna davanja, a u to vreme budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu iznosio je pet milijardi i 170 miliona, što znači da su dugovi bili veći od godišnjeg budžeta Sekretarijata – zaključio je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'