AKTUELNO

Kako je podsetio ministar, Petnica je imala ogroman imovinski problem, jer nije imala dokumentaciju koja bi im omogućila da u punom kapacitetu koriste prostor i opremu koju je država sagradila i opremila.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je Istraživačkoj stanici Petnica poverilo na petogodišnje upravljanje pokretnu i nepokretnu imovinu te naučno-obrazovne institucije, čime je Petnici omogućilo da nastavi da se razvija i unapređuje kvalitet rada.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je ugovor o ustupanju potpisao sa direktorom Petnice Vigorom Majićem, objasnio je da je Petnica imala ogroman imovinski problem, jer nije imala dokumentaciju koja bi im omogućila da u punom kapacitetu koriste prostor i opremu koju je država sagradila i opremila.

Foto: Ministarstvo prosvete

- Mi ćemo i dalje finansirati iz budžeta određene aktivnosti Petnice. Tu smo i da se staramo da se izvrše određene popravke, jer su poslednji radovi su ostavili neke stvari nedovršenima - rekao je Šarčević.

On je zahvalio predsednici Vlade Ani Brnabić i njenim saradnicima koji se bave naukom i obrazovanjem jer se, kako je rekao, trude i da se prikupe i određena sredstva za novu opremu u Petnici.

- Petnica je, ne samo što ima najveći kapacitet, već je i najpoznatija. Ovakva omladinska istraživačka stanica je nešto što nas legitimiše i u Evropi i svetu - rekao je ministar.

Šarčević je podsetio da će 5. februara biti potpisano i pristupanje Srbije u punopravno članstva u programe podrške saradnji i mobilnosti u visokom obrazovanju Erasmus i Erasmus plus.

- Veoma je važno da mi sada imamo šta da ponudimo i mladima koji dolaze u Srbiju, a ne samo našima koji odlaze na ovakvu vrstu razmene - rekao je Šarčević.

Na primeru Petnice, dodao je ministar, Srbija je počela da dizajnira nove istraživačke stanice drugih profila, poput Tršića za društveno-humanističke i jezičke discipline.

Foto: Ministarstvo prosvete

- Gradimo i istraživačku stanicu u južnom Banatu, u Beloj Crkvi, za geonauke, zemljište kao resurs, istraživanje nafte i gasa. To su novine i radićemo i dalje na tom konceptu, jer Petnica je sada postala inkubator drugih dešavanja - naveo je Šarčević.

Direktor Petnice Vigor Majić rekao je da će od sada toj instituciji biti lakše da održava prostorije i opremu, ali i da unapređuje i povećava kvalitet i intenzitet korišćenja tog prostora.

- U ovom prostoru svake godine boravi nekoliko hiljada učenika i studenata sa teritorije Srbije i imamo mnogo programa koji su međunarodnog karaktera - rekao je Majić.

#Mladen Šarčević

#Petnica

'