AKTUELNO

Spasioci Gorske službe spasavanja sinoć su evakuisali bračni par iz Rusije koji se našao zaglavljen u snežnim smetovima, na planini Goliji, kod zaseoka Gornji Balići.

Spasioci su primili poziv oko dva sata iza ponoći, od strane ruskog konzulata, o bračnom paru koji se uputio za Crnu Goru, preko planine Golije, ali je usled nailaska na alternativni put zbog praćenja dži-pi-esa naišao na veliku količinu smetova.

Bračni par je turistički krenuo na put u iznajmljenom autu, a umesto da idu putem preko Kraljeva, krenuli su preko Golije jer ih je navigacija tuda navela i onda su se tamo zaglavili zbog velike količine snega - kaže Nemanja Milić, spasilac Gorske službe spasavanja.

Kada su uvideli da ne mogu dalje, pozvali su ruski konzulat koji je kontaktirao policiju u Ivanjici, a koja je dalje kontaktirala Gorsku službu, objašnjava Milić.

Spasioci iz Ivanjice su odmah mobilisani i krenuli su u akciju spasavanja na osnovu koordinata koje su im državljani Rusije poslali.

- U saradnji sa PU Ivanjica, spasioci su stupili u kontakt sa bračnim parom i dobili informacije da imaju dovoljno goriva da ostanu u zagrejanom vozilu dok se spasioci ne probiju do njih - navodi Milić.

Nakon akcije spasavanja, bračni par iz Rusije je smešten u hotel u Ivanjici.

Korišćenjem smernica i primljenih koordinata, spasioci su pronašli zaglavljeni bračni par i uspešno ga izbavili iz snežnog nanosa nakon čega je evakuisan do Ivanjice“.

U toku današnjeg dana ruski državljani su nastavili put ka Crnoj Gori.

Temperatura je u noći spasavanja ruskih državljana bila 10 stepeni ispod nule, a sneg na prevojima i do metar visine.

#Spašavanje

#planina

'