AKTUELNO

Vesić je rekao da se u "Beograd putu" radi punim intenzitetom i da je od juče ujutru na snazi četvrti stepen angažovanja, što znači da je na gradskim ulicama 145 vozila, od čega 90 velikih kamiona, koji neprekidno čiste sneg.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je  da su sve ulice prvog prioriteta očišćene i najavio nabavku novih vozila. Kako je istakao, plan da se ove godine obnovi kompletna mehanizacija.

- Očekujemo da sneg pada sve do sutra ujutru tako da ćemo u tom stepenu ostati do tada. Na ulici je oko 270 radnika 'Beograd puta' i oko 300 radnika preduzeća 'Gradska čistoća' i 'Zelenilo Beograd' koji čiste trotoare šire od pet metara - rekao je Vesić. On je objasnio da trotoari koji su uži od pet metara pripadaju stambenim i poslovnim zgradama i da njihovo čišćenje nije u nadležnosti Grada.

Tokom noći je bačeno 645 tona soli, 135 tona kamenog agregata i oko 5.000 litara kalcijum-hlorida, precizirao je Vesić i naveo da je na gradske ulice od početka zime do sada bačeno 14.500 tona soli, dok je za čitavu prošlu zimu bačeno oko 17.000 tona. - To vam jasno govori koliko je više padavina ove zime - dodao je Vesić. Zamenik gradonačelnika istakao je da su sve ulice prvog prioriteta čija je ukupna dužina 1.767 kilometara potpuno čiste, prohodne i nema zastoja.

Postoji, kaže, jedan zastoj u Ulici vojvode Stepe nastao zbog tramvaja koji je u kvaru, a ne zato što sneg nije očišćen i to će brzo biti rešeno. - Mi ćemo sve dok bude padao sneg čistiti samo ulice prvog prioriteta. Kada bude prestao da pada, ulazimo u ulice drugog prioriteta, a to je 491 kilometar ulica, kako bi svih ovih 2.258 kilometara ulica na teritoriji Beograda bilo poptuno čisto - rekao je Vesić. On je najavio i nabavku novih vozila.

Imamo ukupno 145 vozila. U poslednje dve godine kupili smo 20 novih kamiona. Pre toga 10 godina nije kupljen nijedan kamion u 'Beograd putu' i problem je što imamo dosta stara vozila”, rekao je Vesić i dodao da su pojedini kamioni stari više od 20 godina. Kako je istakao, s obzirom na to da "Beograd put" kao preduzeće sada dobro stoji i da Grad ima dobar budžet, plan je da se tokom ove godine zameni kompletna mehanizacija.

- Već smo naručili 10 novih velikih i pet malih kamiona i ove godine ćemo zameniti kompletnu mehanizaciju. Na lizing ćemo uzeti još 51 kamion i sledeću sezonu dočekati sa kompletno novom mehanizacijom. Kada budemo imali operativno 90 malih kamiona, na čemu ćemo raditi, moći ćemo istovremeno da čistimo ulice prvog i drugog prioriteta i tada ćemo moći da kažemo da je Beograd potpuno obnovio mehanizacij - naveo je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'