AKTUELNO

Trećina sporazuma koji će danas biti potpisani sa ruskom stranom odnosi se na inovacije i digitalizaciju izjavio je Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Popović je za Novo jutro TV Pink rekao da su Rusi shvatili da je budućnost u digitalizaciji države i industrije.

- Budućnost sveta je u digitalizaciji, jer ona pojeftinjuje život za ljude. Digitalizacija će ukidati neka radna mesta, ali će se otvarati nova - rekao je Popović i dodao da sa tehničkih fakulteta u Srbiji izlaze najbolji inženjeri.

Kao važne sporazume koji će danas biti potpisani naveo je sporazume o korištenju atomske energije, jedan za korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe i otvaranje zajednickog Centra za nukleurnu nauku, tehnologije i inovacije, sa ruskom državnom korporacijom "Rosatom".

Popović je podsetio da je Srbija između dva rata bila jedna od vodećih zemalja u oblasti naučno- tehnoloških istraživanja u oblasti nuklearne fizike i hemije.

- Srpski akademik Pavle Savić je radio sa Marijom Kiri, svetskim imenom iz oblasti nuklerane fizike i hemije, i bio je nominovan i za Nobelovu nagradu, ali sticajem okolnosti, pošto je bio iz zemlje koja nije deo tog zapadnog sveta, nije je dobio - rekao je Popović.

Foto: TvPink Printscreen

Popović kaže da su nuklearna istraživanja u Srbiji poslednjih 30 godina zapostavljena.

Kako kaže, nuklerana energija koristi se u svetu u mirnodopske svrhe, a Srbija sve preparate za lečenje kancerogenih oboljenja uvozi iz inostranstva.

Popović je naveo da Rusija daje Srbiji na raspolaganje sve svoje satelite, a satelitski snimci moći će da se koriste za unapređenje poljoprivrede, ali i u saobraćaju.

- Rusija nam daje besplatno da koristimo satelite u poljoprivredi, ali i saobraćaju - istakao je Popović.

Dodaje da je Srbija jedina zemlja koja nema carine na izvoz robe u Rusiju, ali da taj potencijal nije dovoljno iskorišten.

- Ova poseta ruskog predsednika Vladimira Putina može da bude podstrek da još više izvozimo u Rusiju i Evroaziju, jer to je tržište od 200 miliona ljudi - zaključio je Popović.

Prof. dr Milovan Stanišić, predsednik univerziteta Singidunum, rekao je da je Rusija ogromna zemlja koja ima veliku ekonomiju, koja će za nekoliko godina imati petu ekonomiju na svetu.

Foto: TvPink Printscreen

- Rusija je interesantna kao poslovni partner. Rusi su prema nama uvek bili prijatelji. Kada gledamo odnose Srbije i Rusije, oni su nam uvek bili prijatelji i saveznici - ocenio je Stanišić.

Kako dodaje, Evroazijska ekonomska zajednica koja se stvara biće najveća, jer će obuhvatati dva kontinenta i polako će, kako kaže Stanišić, usisati zapadnu Evropu.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Nenad Popović

#Sporazum

'