AKTUELNO

Na Savi kod beogradske tvrđave, članovi kraljevskog Reda Vitezova plivali su danas, na Krstovdan uoči Bogojavljenja, za časni krst.

Učesnici trke, koja se po četvri put odvija pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević, a u saradnji sa Skupštinom grada i koja nije takmičarskog karaktera preplivali su simboličnu trasu od 33 metra i zajedno podigli trofej u znak sabornosti.

Mihajlo Vladić iz Beograda,koji ima svega sedamanataest godina, odlučio se da pliva za časni krst sa članovima kraljevskog Reda Viotezova, jer manifestacija ima za cilj ima, kako kaže, ojačavanje duha.

Foto: Tanjug

- Sebi sam dokazao da mogu ovako nešto da izdržim,da sam dovoljno jak, pre svega duhovno, jer je ovo duhovna manifestacija - deli svoje utiske ovaj mladić

Kraljevski red vitezova plivanje za časni krst obnovili su još pre dvadeset godina, kada je manifestacija bila takmičarskog duha.

Foto: Tanjug

- Okupljamo ljude koji su postili i koji shvataju da na ovaj dan nema takmičenja, nego da smo zajedno - rekao je Hadži Zoran Rađenović, predsednik kraljevskog Reda Vitezova.

Foto: Tanjug

Manifestacija je počela služenjem svete liturgije u Crkvi Ružica, a onda se povorka sa vitezovima niz padine Kalemegdana spustila do reke. Sugrađani su bili u prilici da posmatraju bogat program na keju ispod Beogradske tvrđave.

Foto: Tanjug

Brojni hrišćanski vernici sutra će na Bogojavljenje plivati na rekama i jezerima u Srbiji za časni krst, kao što su to činili i ranijih godina

#Krstovdan

#krst

#plivanje

'