AKTUELNO

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Foto: Tanjug

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Foto: Tanjug

Pavle Dragišić (25) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji, gde je u vodu na temperaturi od tri stepena skočilo 55 plivača, među kojima i jedna devojka. Za časni krst pliva se danas i u Zemunu, u Savamali, Grockoj, Obrenovcu, Surčinu, Pančevu...

Dragišić, diplomirani inženjer elektrotehnike, već je jednom, 2015. godine, prvi doplivao do krsta.

- Ponosan sam što sam vlasnik drugog Bogojavljenskog krsta. Ne razmišljam o hladnoći, za časni krst plivam od 2014. godine i jedino tada sam bio šokiran kad samo skočio, jer mi je to bio prvi put. Ranije sam se pripremao, vežbao tako što sam plivao u hladnoj vodi, a sada sam se već navikao - kazao je on okupljenima na punim tribinama.

Plivanju za časni krst na Adi prethodila je liturgija, a episkop Stefan preneo je i poruku patrijarha SPC Irineja, koji danas prisustvovao plivanju za časni krst u Zemunu. Savsko jezero je pred današnji događaj bilo zaleđeno, pa je čamcima prethodno razbijan led.

Do časnog krsta u Užicu doplivao maturant Ekonomske škole

U poslednjih 12 godina, od kako se u Užicu pliva za časni krst, nikada više nije bilo takmičara nego danas. U hladnju Đetinju ispod kupališta Plaža se vinulo njih 94, od kojih je do krsta doplivao Jovan Todorović, maturant Ekonomske škole iz Užica.

Foto: Tanjug

- Član sam Plivačkog kluba „Užice“ i prvi put učestvujem na bogojavljenskom plivanju. I u buduće ću, ovo je za mene veliki uspeh i veliko iskustvo - kazao je Todorović.

Najmlađi takmičari za časni krst u Užicu imali su po 17 godina, a najstariji 59. Među njima su bile i tri dame. Plivači su na užičku Plažu stigli sa mnoštvom sugrađana u litiji koja se kretala od crkve Svetog Đorđa gde je jutros služena liturgija.

Foto: Tanjug

U Ćupriji je učestvovalo oko 30 plivača, njih 300 je bodrilo sa obale

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Ćupriji, pobedio je dvadesetdvogodišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Njemu je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine.

Plivalo se na Velikoj Moravi, kod mosta na regionalnom putu Jagodina - Ćuprija - Paraćin, a krst za koji se plivalo u reku je spušten sa mosta. Plivači su krenuli iz parka kraj Morave.

Foto: Tanjug

Pre takmičenja, u mesnoj crkvi održano je Bogojavljensko bogosluženje i litija ulicama Ćuprije.

#Bogojavljenje

#plivanje

'