AKTUELNO

Na zemunskom keju u Beogradu Bogojavljanski krst uzela je danas 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, devojka koja se izlečila od raka.

U Zemunu je u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenski krst učestvovalo oko 300 plivača u prisustvu patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Zorana Rasdojičića.

Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst, dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.

Foto: Tanjug

Ona je rekla nakon izlaska iz vode da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka, ali i onima koji više nisu žživi. Rekla je i da je sama imala veliku borbu s tom bolešču pre četiri godine i da je uspela da je pobedi, kao i da se vratila sportskom načinu žživota i igranju fudbala.

Ona je prva pripadnica lepšeg pola koja je pobedila od kada se organizuje plivanje u Zemunu. Patrijarh Irinej je nakon služžbe pokropio učesnike osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i huimnu Srbije "Božže pravde".

Foto: Tanjug

Učesnicu su takođe pre plivanja počeli da se zaklinju u čast Srbije, Kosova, RS i Rusije, i otpozdravili sa "Dogodine u Prizrenu".

Foto: Tanjug

Širom Srbije danas je organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Pliva se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista. Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišcanskih praznika. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

#Rak

#krst

#plivanje

'