AKTUELNO

Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik doneo je Štab za vanredne situacije grada Niša.

Počela je evakuacija stanovnika sela Jasenovik, zbog mogućih komplikacija prilikom uklanjanja vagona - cisterni sa amonijakom koja će se obaviti danas i sutra od 7 do 17 sati.

Prošle nedelje prevrnule su se dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koje su prevozile tečni amonijak. Nesreća se dogodila nadoma sela Jasenovik na pruzi Niš- Zaječar.

Foto: Tanjug Printscreen

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da su sve gradske službe na terenu - policija, vatrogasci, hitna pomoć, da je obezbeđen dovoljan broj autobusa i kamiona za evakuaciju meštana i stoke.

- Sve aktivnosti protiču po planu. Dve trećine ljudi iz sela biće evakuisano svojim vozilima, za ostale ima dovoljan broj autobusa - rekao je Bulatović novinarima.

On je dodao da je u selu bilo i šestoro bolesnih meštana i da su oni evakuisani i zbrinuti u zdravstvene ustanove.

Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik doneo je Štab za vanredne situacije grada Niša. Svi meštani Jasenovika, njih oko 350, obavešteni su o merama i postupcima tokom evakuacije i svi su u obavezi da postupaju u skladu sa naredbom.

Foto: Tanjug Printscreen

Sa ugroženog područja stanovništvo se prevozi kombijima i automobilima do glavnog puta ka selu Jasenovik odakle ih evakuišu autobusi Niš-ekspresa.

Stanovnici Jasenovika, koji nemaju rođake gde bi mogli da borave, biće smešteni u objekte na teritoriji Niša. Sa ugroženog područja životinje će biti prevezene kamionima stočarima do depoa koji se nalaze na bezbednoj lokaciji, navedeno je u saopštenju gradskog štaba.

Foto: Tanjug Printscreen

"Infrastruktura železnice Srbije", inače, obavestile su Gradski štab Niša da će podizanje na kolosek cisterni koje su iskliznule obaviti uz maksimalne mere bezbednosti i opreza.

#Cisterna

#Evakuacija

#Niš

#amonijak

'