AKTUELNO

Stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" danas su podigle na kolosek prvu od dve iskliznule cisterne sa amonijakom, u selu Jasenovik, na pruzi između Crvenog Krsta i Svrljiga.

Akcija podizanja prve cisterne na kolosek započela je danas u 10.26 sati, nakon što su nadležni organi doneli odluku i odobrili početak akcije. Podizanje prve cisterne na kolosek trajalo je pet sati, kraće nego što je prvobitno bilo procenjeno.

Akcija je protekla bez ikakvih problema i teškoća, i u potpunosti sa planovima stručnih ekipa Infrastrukture železnice Srbije.

Nakon što je prva cisterna podignuta na kolosek, predstoji organizacija njenog prevoza sa mesta iskliznuća do odgovarajuće lokacije u Nišu. Infrastruktura železnice Srbije već je započela preduzimanje pripremnih radnji za podizanje druge cisterne na kolosek.

Za razliku od cisterne koja je danas podignuta, druga cisterna neće moći da bude na isti način vraćena na kolosek. Za taj posao biće pripremljen plato pored koloseka na koji će biti podignuta, obezbeđena od samopokretanja i spremna za pretakanje. Posao pretakanja organizovaće železnički prevoznik, privatni operater NCL.

Stanovnici mesta Jasenovik koji su prethodno bili evakuisani, sada će se vratiti u svoje kuće, a Infrastruktura železnice Srbije će sa gradskim štabom pratiti situaciju i dogovoriti vreme početka podizanja druge cisterne.

#Cisterna

'