AKTUELNO

Vlada Srbije će u ovoj godini izdvojiti 500 miliona dinara za projekte energetske efikasnosti, najviše u nerazvijenim opštinama širom Srbije, najavio je danas ministar za rudarstvo i energetiku, Aleksandar Antić.

- Zahvaljujem Vladi Švajcarske koja je naš ozbiljni partner u projektima vezanim za energetsku efikasnost. Država, koja je jedan od lidera u toj oblasti i koja pokazuje da je važno ostvariti maksimalne uštede kada je reč o energiji, u proteklim godinama uložila je puno vremena i sredstava da nam bude i tehnički partner i finansijer velikog broja projekata - rekao je Antić.

Kada je reč o klinici "Dr Laza Lazarević", naveo je da je proteklih godina urađeno mnogo kao rezultat zajedničke saradnje Grada Beograda, Vlade Srbije i Vlade Švajcarske.

Foto: Tanjug

- Projekat je veoma uspešan, a u realizaciji su bila dva segmenta vrednosti više od tri i po miliona evra. Prvi se ticao energetske rekonstrukcije Osnovne škole 'Olga Petrov', odnosno modernizacije u energetskom smislu oko 2.600 kvadrata, a drugi segment odnosio se na bolnicu - rekao je ministar.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je zahvalio Vladi Švajcarske, i podsetio da je projekat energetske efikasnosti u okviru koga se sprovodi rekonstrukcija klinike "Dr Laza Lazarević" zajednički projekat Grada Beograda i Vlade Švajcarske.

- Mi smo kao Grad učestvovali u realizaciji projekta tako što smo obezbedili sve potrebne dozvole i tako što su 'Beogradske elektrane' vršile nadzor u ovom projektu - rekao je Vesić i istakao da je energetska efikasnost važna.

- Nije bila do skora toliko važna u gradu, ali ćemo sve više ulagati kada je u pitanju energetska efikasnost - rekao je Vesić i dodao da je ove godine iz gradskog budžeta obezbeđen novac za pet zgrada javne namene koje će biti energetski efikasne.

Vesić je istakao da će Grad nastaviti sa ovim aktivnostima jer se svako ulaganje u energetsku efikasnost veoma brzo vrati uštedom koja je na taj način ostvarena.

Foto: Tanjug

Zamenik direktora švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler rekla je da je zgrada bolnice uoči rekonstrukcije bila u veoma lošem stanju, a da danas izgleda veoma lepo. Navela je da su uvedene mere energetske efikanosti, koje će sačuvati 39 odsto energije što je za bolnicu ušteda od više od 90.000 evra.

Ona je istakla da će Švajcarska nastaviti da radi na projektima energetske efikasnosti sa Srbijom.

V.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić je zahvalila jer su mere poboljšanja energetske efikasnosti doprinele značajnom podizanju kvaliteta usluga iz domena zdravstvne zaštite.

- Takođe, doprinele su i boljim uslovima za rad svim zdravstvenim radnicima koji ovde svakodnevno rade i pružaju hitnu medicinsku pomoć - rekla je ona. Radove je, između ostalih, obišao i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

#Aleksandar Antić

#Energija

'