AKTUELNO

Grip nastavlja da kosi grđane Srbiji. Poslednji smrtni slučaj zabeležen je u Pančevu gde je od poslednica virusa gripa u Opštoj bolnici preminula jedna pedesetogodišnja žena time je crni bilans od početka sezone povećan na 29 umrlih.

Prijavljno je oko 104.867 obolelih. ,Lekari upozoravaju da su uvek moguća pogodršanja, pa i fatalni ishodi koji uzokovani uglavnom komplikacijama usled bakterijske infekcije.

Epidemiolog Predrag Kon u razgovoru za Pink navodi da virus gripa uvek izaziva bakterijske komplikacije – najčešće su upale pluća, ušiju i sinusa, ali i ozbiljnije poput upale mozga ili srčanog mišića koje mogu fatalne.

Kako prepoznati grip?

U slučaju virusa gripa siptomi se, za razliku od prehlade koja postepeno napreduje, javljaju iznenada.Visoka temperatura, suvi kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja...

Ako imate grip, od zdravog do bolesnog možete da stignete za nekoliko sati, a virusu je potrebno samo 48 sati da se od momenta zaražavanja pretvori u bolest i može da vam pacijentu potpuno slomiti imuni sistem.

Bolest može početi kašljanjem i bolom u grlu, da potom simptomi brzo napreduju do groznice, umora i bola u mišićima. Njihov intenzitet je tako jak da, ako imate grip, sigurno nećete moći da ustanete iz kreveta, bar dva-tri dana.

Situacija očekivana, srednji intenzitet virusa

Šefica za epidemiološki nadzor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragana Dimitrijević kaže da je ovakva situacija je očekivana za ovaj period godine, registruje se srednji intezitet virusa gripa. Stanje, kako dodaje, nije neuobičajeno i registrovana je široka geografska rasprostranjenost virusa. Epidemija je prijavljena u nekoliko gradova Srbije, a kako kažu stručnjaci, u Beogradu nije dostignut epidemijski prag i niska je aktivnost virusa. Ona je istakla da je jedna od osnovnih karakteristika gripa epidemisko javljanje, tako da je prijava epidemije nešto tekuće, procedurano, nešto što se jednostavno javlja u ovom periodu godine.

Foto: Tanjug

Simptomi:  - visoka temperatura iznad 38 stepeni

- jak bol u grlu, kao da imate knedlu

- malaksalost

- mučnina

- stomačne tegobe

- glavobolja

- bol u očnim jabučicama

- isprekidan dah

Lekari ističu da su komplikacije moguće, pre svega, ukoliko se grip ne odleži.

Savetuje se simptomatska terapija kоја osim mirоvаnjе pоdrаzumеvа nаdоknаdu tеčnоsti i upоtrеbu lеkоvа zа snižavanje pоvišеnе tеlеsnе tеmpеrаturе, kada pređe 38. podeok jer je ona način da se naš organizam izbori s virusom

#Grip

#žrtve

'