AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položila je danas, povodom Dana državnosti venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, saopšteno je iz parlamenta.

- Vašim zadivljujućim junaštvom i ogromnom žrtvom, nesalomivi duh srpskog naroda zauvek je protkan idealima slobode, pravde i nezavisnosti. To ostaje zavet svim budućim pokolenjima i put kojim ćemo jedinstveno i nepokolebljivo koračati u budućnost. Neka Vam je večna slava i hvala - navela je Gojković u knjizi utisaka.

Foto: Tanjug

Ceremoniji polaganja venca, uz smotru Počasne jedinice Garde Vojske Srbije, prisustvovali su komadant kopnene vojske Miroslav Simović i komadant RV i PVO Duško Žarković.

Foto: Tanjug

Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

Foto: Tanjug

Za državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Foto: Tanjug

Srpska pravoslavna crkva Sretenje slavi 15. februara.

#Avala

#Maja Gojković

'